eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Turistákat szállító busz a Lánchídnál, a Széchenyi téren 2018. július 27-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Fájón drágulhatnak az autóbuszos kirándulások

Elsősorban a magas üzemanyagárak és a gyenge forint miatt.

Akár 15 százalékkal is drágulhatnak az autóbuszos kirándulások, például az osztálykirándulások költségei, a magas üzemanyagárak és a rossz forintárfolyam miatt – erről egy turistautakat és osztálykirándulásokat szervező cég vezetője beszélt az RTL Híradónak. A turistabuszokra ugyanis nem vonatkozik a hatósági árazás, így piaci áron jutnak a benzinhez.

Az egyik nagy busztársaság ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy bár ők eddig nem drágítottak, kedvezményt már nem tudnak adni, és elképzelhető, hogy hamarosan árat is kell emelniük. A benzinárstop ugyanis nem vonatkozik a 3 és fél tonnánál nehezebb járművekre, így nekik piaci áron kell, hogy tankoljanak.

„Az üzemanyag jelenleg 50 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, ez – ha a fuvardíjból vett részarányát nézzük – azt jelenti, hogy

körülbelül 10-15 százalékkal kell emelni az árakat”

– fogalmazott. A buszok és alkatrészek vásárlása mind euróalapú, így a forint gyengülése tovább növeli a költségeket – tette hozzá a Grand Tours ügyvezetője.

A PSZ alelnöke a csatornának azt mondta, több osztályfőnök jelezte neki, hogy a drágulás miatt újra kellett tervezni az osztálykirándulásokat. „Annyit tudnak csinálni, hogy lefaragják a napokat, autóbusz helyett igénybe veszik az ingyenes vasúti közlekedésre a lehetőséget, és ezzel próbálják a költségeket lefaragni. Úgy tűnik számomra, hogy két-három napos kirándulások helyett az egynapos kirándulások kerülnek előtérbe” – mondta Totyik Tamás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×