eur:
394.7
usd:
366.04
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról szóló szándéknyilatkozat aláírásán a HM Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi fegyvergyárában 2020. október 13-án. A német Dynamit Nobel Defence hadiipari céggel kötött megállapodás értelmében újgenerációs páncélököl és reaktív páncélzat gyártása kezdődhet meg a kiskunfélegyházi fegyverüzemben.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Hadilőszereket vesz a honvédség

A Rheinmetall cégcsoporttal kötött megállapodás 2031-ig tart.

Hadilőszerek széles választékát szerzi be a Magyar Honvédség a Rheinmetall cégcsoporttól - jelentette be Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

A szerződés teljesítése 2023-ban kezdődik, 2031-ig tart, és kulcszerepet játszik benne a német hadiipari vállalat többségi tulajdonában lévő, Várpalotán létesülő lőszergyár.

Az együttműködés részeként közepes kaliberű, harminc milliméteres lőszerek választéka érkezik a Rheinmetall zalaegerszegi üzemében 2023-tól előállítandó Lynx gyalogsági harcjárművek számára, 120 milliméteres lőszerek a Leopard 2 harckocsikhoz, valamint 155 milliméteres tüzérségi lövedékek, hajítótöltetek és gyújtók a PzH 2000 önjáró lövegekbe. A megrendelés részét képezik a 40 milliméteres Rosy és a 76 milliméteres Maske ködgránátvetők töltetei, valamint 12,7 és 7,62 milliméteres, kis kaliberű lőszerek is - ismertették.

Maróth Gáspár a szerződés aláírásakor azt mondta: "a beszerzési program lehetővé teszi, hogy a honvédség és a kibontakozó hazai védelmi ipar együttes erővel, hitelesen szavatolhassa Magyarország és a magyar emberek biztonságát és békéjét. Hosszú távon biztosítja a rendszeresítésre kerülő korszerű harcjárművek fegyverzetének ellátását". Szem előtt tartja továbbá a védelmi iparfejlesztés, a hazai hadianyaggyártás újjáélesztésének szempontjait is - jegyezte meg.

Rövidesen a Rheinmetallal közösen létrehozandó várpalotai lőszergyár is bekapcsolódik a megrendelés teljesítésébe, a termékek túlnyomó részét ott gyártják majd - mondta a kormánybiztos, aki egyúttal kiemelte: "a megfelelő lőszerkészlet és honi lőszergyártó képesség az erős honvédelem alappillére".

Armin Papperger, a Rheinmetall cégcsoport vezérigazgatója a beszerzést kommentálva nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy Magyarország ismételten cégcsoportjukat bízta meg haderőfejlesztése egy újabb fontos részletével. "Örömünkre szolgál, hogy egy újabb területen működhetünk együtt magyar barátainkkal" - fogalmazott a német hadiipari vállalat vezérigazgatója.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×