eur:
392.39
usd:
362.46
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Lengyel katonák segítik az Ukrajnából menekülő embereket, miután megérkeztek a lengyel-ukrán határ lengyel oldalán lévő Przemysl pályaudvarára 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Akadnak kérdőjelek a menekültek orvosi ellátása körül

Volumenét tekintve lesz nagy kihívás – véli az országos kollegiális vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke.

Az Ukrajnából, a háború elől érkező menekültek orvosi ellátásra is szorulhatnak. Békássy Szabolcs elmondása alapján társadalombiztosítási jogviszonnyal nem rendelkező személyek ellátására esetenként ez idáig is sor került a háziorvosi rendelőkben. Annak tehát megvan a szabályrendszere, hogy ilyen esetekben milyen módon kell jelenteni az ellátást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felé, illetve az is pontosan meghatározott, hogy milyen „sürgős szükség” fogalomkörébe tartozó ellátásokat kell ilyenkor nyújtani, amire szerinte a háziorvosok fel vannak készülve. Ugyanakkor egyeztetést kezdeményeztek a NEAK-kal arról, hogy milyen további jelentési kötelezettségek állhatnak fenn a praxisokra nézve.

A kollegiális vezető háziorvos szerint az igazán nagy kihívást a menekültek – köztük akár krónikus megbetegedéssel rendelkezők – ellátásának a hosszú távú biztosítása jelentheti Magyarországon. Ezen esetleges ellátások megfelelő biztosítása érdekében szintén felvették a kapcsolatot a megfelelő szervekkel – tette hozzá, megerősítve, hogy az irányadó jogszabályok szerint a sürgősségi ellátást minden egészségügyi szolgáltatónál igénybe tudják venni. Tekintettel arra, hogy valószínűleg hónapokon keresztül Magyarország területén fognak tartózkodni az Ukrajnából menekülők,

felmerül bizonyos krónikusan szedett gyógyszer-készítmények felírásának a szüksége, illetve egyéb ellátási formáknak a biztosítása

– magyarázta. „Hogy ezeket megfelelően tudjuk a menekültek számára biztosítani, megkezdődtek az egyeztetések a minisztériummal és a finanszírozóval egyaránt” – ismételte meg.

Békássy Szabolcs érdeklődésünkre arra is kitért, hogy egyelőre nem látható, hogy milyen volumenben fognak Magyarországra érkezni menekültek; legjobb tudomása szerint momentán néhány 10 ezres nagyságrendben érkeztek Magyarország területére, ami a 6000 fős háziorvosi, házi gyermekorvosi karral számolva praxisonként két-három plusz beteg ellátását jeleni. Természetesen

a területi különbözőségek nagyon nagyok lehetnek,

hiszen a keleti országrész jóval terheltebb lehet a menekültek ellátásával kapcsolatban – fűzte hozzá az országos kollegiális vezető háziorvos, aki ezért már a megyei kollegiális vezető kollégáival is felvette a kapcsolatot, folyamatos visszajelzést kérve tőlük a praxisok terheléséről a menekültek ellátásával kapcsolatban.

A Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke szerint mindenképp megoldást kell találni, hogy a háziorvosok egy egységes szabályrendszer alapján tudják a betegeket akár hosszú távon is ellátni, lefektetve az ellátási formák jelentését és finanszírozási szabályrendszerét. Tehát

meg kell határozni azoknak a szolgáltatásoknak a körét, amit minimálisan nyújtaniuk kell a menekültek számára.

Példaként megjegyezte, hogy a főszabályok szerint, ha valaki három hónapot meghaladó mértékben tartózkodik Magyarország területén, akkor arra is vonatkoznak a járványügyi szempontból fontos, életkorhoz kötött kötelező oltások beadása, tehát a menekültek szempontjából fontos lehet, hogy ezt mondjuk miként biztosítsák a számukra. Ezzel kapcsolatban szintén folyamatosak az egyeztetések a házi gyermekorvosokkal is, és Békássy Szabolcs reményei szerint egy olyan konszenzusos javaslat fog születni, ami mindenki számára megnyugtató lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×