eur:
392.95
usd:
363.38
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Rendőrök dolgoznak egy Góbé típusú vitorlázó repülőgép mellett a miskolci repülőtéren 2020. július 5-én, miután a repülő felszállás közben a földre zuhant. A balesetben az oktató, egy 55 éves férfi és a tanuló, egy 33 éves nő az elsődleges információk szerint súlyosan megsérült.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Kilencven év után bezár a patinás magyar repülőtér

Az önkormányzat ipari parkot létesítene a miskolci repülőtér telkén, húsz repülőgépnek kell új helyet keresni.

Április 30-ával véglegesen megszűnik a miskolci repülőtér – erről a Borsod Megyei Repülő Klub titkára, Ötvös Béla beszélt a VG-nek. Mindössze annyi engedményt kaptak az önkormányzattól, hogy rövid ideig még a területen tárolhatják a felszerelésüket, húsz repülőgépről van szó, amelyeket nem tudnak hová szállítani.

A miskolci repülőtér 1931-ben nyílt meg, ma főképp sportcélokat szolgál, de a reptér korábban belföldi járatokat is fogadott, és katonai bázis is volt. Jelenleg egy 300 méter széles és 850 méter hosszú füves területen működik. A hírek szerint az önkormányzati tulajdonban lévő telket azért veszik vissza a 85 éve fennálló Borsod Megyei Repülő Klub üzemeltetéséből, mert ipari parkot akarnak ott létesíteni.

Ötvös Béla felhívta a figyelmet arra, hogy a városvezetés korábban megígérte: csak akkor kerül sor a kisajátításra, ha biztosít egy másik telket a repülőklubnak. Ez még nem történt meg, a késlekedést az önkormányzat az áremelkedéssel magyarázza. A területen álló létesítményeket, a hangárt, a garázsokat és más épületeket a város nem akarja megvenni, noha azokat a klub a saját pénzén építette, bár erről nincs dokumentációjuk. A klub több mint három évtizede a saját lábán áll, egy fillér támogatást nem kaptak az önkormányzattól, miközben kül- és belföldön is bevett modell, hogy az adott település fenntartja a maga repterét.

Az önkormányzat egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×