eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Phishing - a credit card with a fish hook trying to steal personal data on a computer keyboard / financial data theft
Nyitókép: weerapatkiatdumrong/Getty Images

Olyan sok adathalász támadás van már, hogy törvénymódosítás jön itthon

Addig is egy tájékoztató-edukáló kampányt indított közösen az ORFK és számos magyarországi márka, hogy ne essenek annyian áldozatául a csalóknak. Komplett törvénymódosító javaslatcsomag készül az Országgyűlés számára.

A napokban indított kommunikációs kampány apropóján csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Adevinta Hungary képviselői.

Drámaian megnőtt az adathalász kísérletek száma is, ugyanis a koronavírus-járvány következtében tranzakciószámban és értékben is hatalmas mértékben bővült e-kereskedelem "feldobta a labdát" a csalóknak. Elsősorban tapasztalatlanabb, kevésbé gyanakvó vagy "kezdő" online vásárlókat céloznak, de egy figyelmetlenségből is könnyen lehet gond.

Mint kedden az online tájékoztatón Palocsay Géza, a Jófogás és a Használtautó.hu portált üzemeltető Adevinta Hungary ügyvezető igazgatója emlékeztetett,

  • 2020 márciusától 2021 márciusáig több mint ötezer, adathalászatra létrehozott oldalt azonosított csak a Kaspersky, amelyek ezek meglátogatásától mintegy egymillió embert védett meg csak ebben az időszakban.
  • Szinte havonta lehet a sajtóból értesülni arról, hogy akár egy nagy e-kereskedelmi szereplő szolgáltatásával vagy márkájával, akár a közművek nevében bűnözők megpróbálnak visszaélni a felhasználók személyes és pénzügyi adataival.
  • A Magyar Nemzeti Bank összefoglalója szerint 2021 harmadik negyedévében a határon belül az adathalászattal okozott kár meghaladta a 120 millió forintot, míg a határokon túl nyúló az 500 millió forintot.
  • Az elmúlt két hónapban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalát is kétszer érte támadás, de több pénzintézet oldalát is folyamatosan támadják, hogy megszerezzék a felhasználói adatokat.
  • Csak a Jófogás oldalán januárban több mint 200 olyan esetet azonosítottak, amikor az oldalaikról kívülre csalva próbálták meg a felhasználóik adatait megszerezni. Hozzátette: ugyanazt a technikát alkalmazták, mint amikor elektronikus levelekben keresik meg a felhasználókat bankok vagy közműszolgáltatók nevében.

Az Adevinta Hungary az esetek elszaporodottsága miatt összefogást kezdeményezett annak érdekében, hogy megfelelő jogi szabályozást érjenek el az adathalász-kísérletekkel szemben - mondta az ügyvezető, ismertetve, hogy ehhez több mint húsz meghatározó online kereskedelmi márka is csatlakozott, köztük kereskedő, szállásközvetítő, futárszolgálat is.

Oláh-Paulon László, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője ismertette: minden évben február második keddje a biztonságos internet napja, ennek apropóján indították el a kampányt.

Figyelmeztetett: a felhasználók fordítsanak időt a biztonságukra, vagyis

  • ne rutinból vásároljanak, hanem figyeljék, hogy kinek és milyen felületen adják meg az adataikat!
  • nézzék meg, milyen módon jelentkeznek be az online felületekre, és ha az eltér a megszokottól, forduljanak a szolgáltatóhoz, a kereskedőhöz, és semmiképp se adják ki felelőtlenül a személyes vagy banki adataikat, a bankkártyájuk adatait, PIN-kódját!

Mint a rendőr alezredes elmondta, a neten könnyű elrejteni nyomokat, előzményeket, történéseket, ezért komoly erőket kell megmozgatniuk a nyomozásokhoz.

Látják a rendőrségi munka során is azokat a réseket, amelyeket jogszabályváltozással kellene befoltozni. A közös munka elkezdődött. Erről Palocsay Géza azt mondta, a vonatkozó jogszabályban két paragrafust is módosítanának és kiegészítenének. Részleteket egyelőre nem árultak el, de a cél, hogy az Országgyűlés őszi ülésszakára összeálljon egy mindenki által elfogadott javaslatcsomag.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×