eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Urnazárás az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án. Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megvannak a Fidesz egyéni választókerületi jelöltjei - lista

Kiadták a Fidesz országos választmányának döntését.

Eldőlt, mely 106 politikust indítja a Fidesz a 2022-es országgyűlési választásokon az egyéni választókerületekben. Mint írták, "a Fidesz-KDNP felkészült az országgyűlési választásra, mert Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra".

Számos helyen már ismert volt az induló jelölt személye, a választókerületi alapszervezetek még december elején tettek javaslatot a helyi képviselőjelöltekre. Nem mindenhol volt meg azonban a végleges döntés, így a lista most lett teljes és hivatalos.

Több változás is van a 2018-as indulókhoz képest, íme először a kiemeltebb ügyek, majd a megyei és fővárosi változások.

A politikától visszavonuló, hivatali vesztegetés elfogadásával vádolt Boldog István helyett például Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületében Herczeg Zsoltot, Mezőtúr fideszes polgármesterét indítja a párt.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt bíróság elé álló Simonka György helyett Békés megye 4. választókerületében Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a jelölt.

Komárom-Esztergom megye 2. választókerületében is csere volt. Itt a hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt meggyanúsított Völner Pál indult korábban, idén viszont Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere fog.

Változások Budapesten

A fővárosban több "nagy" név sem indul, így nem szerepel a 106-os listán Gulyás Gergely, Hollik István, Kocsis Máté és Varga Mihály sem.

Ismét indul viszont a III. kerületben Bús Balázs korábbi polgármester, illetve Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára is megméretteti magát a XII. kerületben.

Az V. kerületben (ahol Rogán Antal volt korábban polgármester) most a Fidelitas egykori elnöke, Böröcz László indul Csárdi Antal ellen (LMP). Sára Botond volt józsefvárosi polgármester a VIII-IX. kerületben méreti meg magát idén.

Jelölt maradt 2018-as veresége után is Bajkai István, Földesi Gyula, Németh Szilárd és Németh Zsolt, ahogy győzelme után Dunai Mónika, Simicskó István és Szatmáry Kristóf.

Megyék

Pest megyében a 2-es választókerületben, Budakeszi-Budaörsön Menczer Tamás külügyi államtitkár indul Szél Bernadett ellen. A 3-as körzetben több választáson is legyőzhetetlen Hadházy Sándor helyett Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerepel a listán. Ő "újonc", a Nemzeti Múzeum igazgatójává kinevezett L. Simon László helyre tavaly szeptemberben került be a parlamentbe.

Változások Szegeden: Csongrád-Csanád megye 1-es körzetében az MSZP-s Szabó Sándort próbálja ismét legyőzni Bartók Csaba, a Fidesz helyi elnöke. Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületében B. Nagy László helyett Mihálffy Béla a jelölt.

A Fejér megyei 4-es számú, dunaújvárosi választókerületben többszöri jobbikos sikerrel szemben indul indítja a Fidesz Mészáros Lajost, a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórház főigazgatóját, aki szintén "újonc" a politikai színtéren.

Pécsen, a Baranya megye 1-es választókerületben Mellár Tamás ellen 2022-ben Csizi Péter helyett Kővári János pécsi önkormányzati képviselő szállhat versenybe.

Manninger Jenő számos megnyert választás után egészségügyi okokból visszavonult, ezért a Zala megye 2-es választókerületi (Keszthely) mandátumát Nagy Bálint keszthelyi polgármester vette át. Ő szerepel a 2022-es választási listán is.

A Veszprém megye 3-as választókerületben is van újdonság: Fenyvesi Zoltán helyett idén Navracsics Tibor indul a jobbikos Rig Lajos ellen.

Heves megye 1. választókerületét tekintve Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője szerepel a szerdán kiadott névsorban, és nem Nyitrai Zsolt.

Újdonság még Heves megye 1. választókerületében Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetőjének szereplése, és változás van a Bács-Kiskun megye 2-es körzetben, ugyanis Kecskemét és környéke fideszes jelöltje Zombor Gábor helyett Szeberényi Gyula Tamás kecskeméti alpolgármester lesz.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. választókerületében (Tiszaújváros és környéke) az előző választáson győztes Koncz Ferenc lánya, az időközin befutó Koncz Zsófia próbálhatja meg összegyűjteni ismét a legtöbb szavazatot.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. választókerületében (Miskolc és környéke) Hubay György helyett Kiss János, a miskolctapolcai fürdő és környezete fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos indul.

Nógrád megye 1-es választókerületében (Salgótarján) a 2018-ban győztes Becsó Károly helyett testvére, Becsó Zsolt neve szerepel az alábbi listán.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×