eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Law and order concept. Handcuffs, gavel on book on a wooden background, top view
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Két végrehajtó beismerő vallomást tett a Schadl–Völner-ügyben

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke az osztalék akár 100 százalékát szedte el azoktól a végrehajtóktól, akiket Völner Pál segítségével neveztek ki – áll a a nyomozás kiszivárogtatott irataiban.

Újabb részleteket közölt a 444.hu a Schadl–Völner-ügy feltételezett nyomozati anyagából. A portál állítása szerint a Központi Nyomozó Főügyészség hét olyan, elmúlt években kinevezett végrehajtót sorol fel, akik ellen vádemelést javasolnak. Mindegyik esetben Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál akkori igazságügyi államtitkár kapcsolata révén jutottak végrehajtó irodájához, és a kinevezésükre döntő hatással bíró két vezetőnek pénzt juttattak.

Az ügyészségi indítvány állítólag mind a hét esetben nagyjából ugyanazt a sémát írja le. Schadl György felajánlotta a szakterületen többnyire járatlan, de a szükséges jogi végzettséggel rendelkező embereknek, hogy elintézi nekik a végrehajtói kinevezést, ha a jövőben kifizetik neki az osztalék 50 vagy akár 100 százalékát. A portál cikke szerint a hét frissen kinevezett végrehajtó közül négy 40-80 milliót adott Schadlnak, hárman viszont 190-250 milliót, mindezt másfél és három év közötti idő alatt. Cserébe az elnök havi 1-2 milliót juttatott nekik a pár százezres fizetésük mellett.

A feltételezett nyomozati iratok szerint a kar elnöke mondta meg, hogy ki kaphat irodát, ő utalta a havi 1-2 milliós "fizetéseket", de sokszor arra is ő tett ajánlatot, hogy melyik ügyvéddel és melyik könyvelővel szerződjenek, illetve saját magát jelölte ki a hét kezdő végrehajtó mentorának. A pénzeket Schadl György sofőrje szedte be a végrehajtóktól is: nem csak átvette a milliókat, hanem szinte mindig a bankfiókba is elkísérte őket, illetve ő szállította ki a havi „fizetéseket”. A nyomozók bekérték a végrehajtói irodák bankszámláinak forgalmi adatait, illetve Schadl György pénzügyesének laptopját is lefoglalták egy házkutatás során, azon pedig megtalálták azokat az Excel-fájlokat, amelyekben vezették a begyűjtött pénzt, a végrehajtók monogramjaival jelölve a forrást.

Két végrehajtó a dokumentumok szerint beismerő vallomást tett, a többiek ártatlannak vallják magukat, és a dokumentumok szerint azzal védekeznek, hogy Schadl György csak kölcsönt nyújtott a végrehajtói irodájuk beindításához, és azt törlesztették az átutalásokkal.

Schadl György gyanúsítottal szemben 5-től 10 évig, 2-től 8 évig, illetve 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. Többek között vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedéssel, valamint 7 rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják. A végrehajtókkal nagyrészt 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték, mivel cselekményeik – bizonyítottságuk esetén – hivatali vesztegetés bűntette megállapítására lehetnek alkalmasok.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×