eur:
413.48
usd:
396.47
bux:
78741.84
2024. december 22. vasárnap Zénó
Nyitókép: Pixabay

Receptekkel, tippekkel segítik az időseket az egészséghez

Új, kifejezetten a 60 év feletti korosztálynak szóló, nemzeti táplálkozási ajánlást tett közzé az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Magyarországon eddig nem állt rendelkezésre az idősebb korosztálynak szóló naprakész, élelmiszeralapú táplálkozási ajánlás. A népegészségügyi célokhoz igazodva, az Emmi iránymutatásával, ezt a hiányt pótolta az OGYÉI - közölték.

Korábbi országos táplálkozási, biomarker és népegészségügyi felmérések, elemzésével, a nemzetközi és hazai táplálkozási ajánlások és szakirodalom összegyűjtésével kezdtek, majd kidolgozták a tápanyag- és élelmiszercsoportok szerinti új hazai ajánlást, amely az energiaszükségleten túl az idősek vitamin- és ásványianyag-igényét is kielégíti. Az ajánlásban foglaltak megvalósíthatóságának ellenőrzésére, a gyakorlati kivitelezés segítésére kétszer tizennégy napos, évszakpárok szerinti mintaétrendek is készültek. Ezek közt számos saját fejlesztésű étel van, amelyek receptjét az OGYÉI szintén közzé fogja tenni a merokanal.hu/szakembereknek weboldalon.

Az ismeretek gyakorlati alkalmazhatóságát előtérbe helyezve készült el a 60+ egészség című kiadvány, amely számos praktikus tanácsot tartalmaz a bevásárlástól kezdve a címkeolvasáson át az étvágy serkentéséig, valamint részletes adagolási útmutatót is magában foglal.

A lakosságnak szánt kiadvány online és nyomtatott formában is hozzáférhető. A kiadványt (ide kattintva letölthető, pdf-ben) rövidebb segédletek, az említett receptek egészítik ki, amelyek elérhetők a merokanal.hu/60pluszegeszseg weboldalon, és a Merőkanál.hu - Élj könnyebben! Facebook-oldal is rendszeresen tudósít róluk - áll az OGYÉI közleményében.

A szervezet további szakmai segédanyagokat is biztosít az idősekkel foglalkozó szakértőknek: elkészült többek között egy élelmezésben dolgozó szakembereknek szóló kiadvány, amely az új táplálkozási ajánláshoz való igazodást étlaptervezési tanácsokkal, konkrét mennyiségi tanácsokkal és példákkal segíti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.12.22. vasárnap, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. december 22. 15:12
×
×
×
×