eur:
394.57
usd:
365.4
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: bfvk.hu

Három vidéki kastélyát is eladná a fővárosi önkormányzat

A patinás épületek mindegyike műemléki védettség alatt áll, ami évek óta nehezítheti hasznosításukat.

Összesen 1,45 milliárd forint kikiáltási áron hirdettek meg három ingatlant a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) weboldalán – írja a napi.hu, amely bemutat egy vevőre váró budapesti villát is.

Az egyik, egyelőre ár nélkül meghirdetett, felújításra szoruló műemléki kastélyépület a Fejér megyei Tordason áll, az összközműves ingatlan részét képezi 33 702 négyzetméter erdő és 20 443 négyzetméter kastélykert. A hatalmas angolpark fáinak egy részét még 1945 után kivágták, a kert megmaradt része parkként, illetve erdőként funkcionál.

Az épület 2006 óta üresen áll, a fővárosi vagyonkezelő 2007-ben, majd 2008 júliusában eladásra hirdette meg, mindkét esetben 281,63 milliós nettó vételáron, de egyszer sem jelentkezett érte senki. 2017-ben megpróbálták hosszú távú bérletbe kiadni, de az sem járt sikerrel.

A kastély elődjének építtetője 1692-ben a tordasi kálozi Sajnovics Mátyás volt. 1875. november 29-én Dreher Antal vette meg az uradalmat, és építette át. A II. világháború után sportközpont is volt, az 1950-es években az Aranycsapat edzőtáborát alakították ki benne, 1958-tól volt a Fővárosi Tanács szociális otthona egészen 2006-ig

A Balatonboglárhoz közeli Szőlősgyörök központjában 17 473 négyzetméter kiemelt botanikai értékekkel bíró telekterületen álló, jelenleg zárva tartó Jankovich-kastély induló ára a pályázati felhívás szerint nettó 327 millió forint. A zömében klasszicista stílusjegyeket viselő kastély, a parkjában álló kápolna, és különösen a természeti védelem alatt álló kastélypark képviselik az ingatlan páratlan értékét. A kastély és a kápolna 1949 óta műemléki védettségű, a rendszerváltás előtt kormányüdülő volt, aztán Kastély Hotel néven szálloda működött benne egészen 2014-ig.

Ezt a kastélyt szintén hiába próbálták már többször értékesíteni, a legutolsó, 2018-2019-es kikiáltási ár 437,8 millió forint volt.

A Balatonmáriafürdőtől pár kilométerre délre fekvő Kéthely külterületén lévő kastélyát ugyancsak eladná a BFVK. A volt Hunyady-kastély induló ára nettó 223 millió forint. A „szociális otthon” megjelölésű, műemlék ingatlan 116,583 hektáros területen áll, tartozik hozzá a csaknem 3700 négyzetméteres kastély, amelynek kétharmada leégett 1986-ban a felújítási munkák közben.

Az épület nyugati szárnya 1760-ban, a főrésze és a keleti szárnya pedig 1912-től 1920-ig épült. A kastély a második világháború idején sebesültkórházként működött, majd gabonaraktár és istálló is volt, majd elmegyógyintézetnek használták, akkor 300 beteget kezeltek itt. Az 1986-os tűz után nem zárták be, 120 beteggel tovább üzemelt az ellátóhely egészen 1993-ig, akkor a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában szociális otthon lett. Végül 2006-ban zárt be teljesen, azóta üresen áll.

Hiába a kastélyok, egy budai villa a legértékesebb

A meghirdetett műemlékek közül a legtöbb pénzt egy budai lakóház-udvar megjelölési ingatlan eladásából reméli. A pályázati felhívás szerint 900 millió forint az induló ára annak a II. kerületi műemlék védelem alatt álló ingatlannak, amely Budapesten a Budakeszi út 57. szám alatt található.

A villát Tőry Emil építész 1898 körül tervezte saját maga számára, historizáló stílusban. Az egykori villában sokáig a Fővárosi Önkormányzat Gyermekvédelmi Ügyosztályának intézménye működött, ahol a fiatal felnőtteknek biztosítottak otthont, képzéseket. Többször próbálták meg hasznosítani, de mostanra üresen áll, többször is megpróbálták értékesíteni 2012 óta.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×