eur:
392.15
usd:
362.19
bux:
72105.64
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyomásmérő órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Rendeletben tiltotta meg a gázszolgáltatás felmondását a kormány

Több várost is fenyegetett, hogy a mainál jóval kedvezőbb áron korábban megkötött szerződéséből kilép a szolgáltató.

„A földgázkereskedelmi engedélyes közszolgáltatóval, közfeladatot ellátó jogi személlyel vagy távhőtermelővel kötött földgáz-kereskedelmi szerződését 2022. április 15. napjáig a közszolgáltató, a közfeladatot ellátó jogi személy vagy távhőtermelő hátrányára egyoldalúan nem módosíthatja, és nem mondhatja fel” – áll a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

Az Orbán Viktor kormányfő által ellenjegyzett rendelet a kihirdetését követő napon lép életbe. A kihirdetés szerda este megtörtént, tehát már nem mondható fel gázszolgáltatás. A rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig lesz életben – derül ki szövegből.

A rendelkezésnek azért van kiemelt jelentősége, mert több önkormányzatot fenyegetett az, hogy a gázszolgáltató egyoldalúan felmondja a szerződését, és a földgázár növekedése miatt a korábban megállapodott árnál jóval drágábban találhat csak új szolgáltatót a város a távhőszolgáltatáshoz.

Győr is ilyen szorult helyzetbe került azzal, hogy a szolgáltató a város szerint jogellenesen felmondta a szerződést. A rezsicsökkentés miatt a felhasználóra nem terhelhető a magasabb ár, márpedig a kapott új győri ajánlat milliárdokkal nagyobb összegről szól, mint az előre leszerződött.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×