eur:
394.55
usd:
364.53
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák

Béremelésekről döntött a kormány - a nap hírei

Jövőre 10 százalékkal emelkedik a rendőrök és a katonák bére a kormány döntése értelmében. Eddig 15 omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában. Újabb koronavírus elleni oltóanyag uniós használatát engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség. A nap legfontosabb hírei december 20-án.

Jövőre 10 százalékkal emelkedik a rendőrök és a katonák bére a kormány döntése értelmében - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy következő hónapokban és években további jelentős béremeléseket hajt majd végre a kormány, hogy megtarthassa a rendőröket és a katonákat. Megerősítette, hogy a következő évben hat havi fizetésüket fegyverpénzként kézhez kapják a fegyveres testületek dolgozói. Azt hangsúlyozta, hogy a rendőrök és a katonák nélkül az ország nem tudott volna védekezni a koronavírussal és az illegális migrációval szemben.

Eddig 15 omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában és további omikrongyanús mintákat is vizsgálnak. A szervezet a koronavírus-portálon arra hívta fel a figyelmet, hogy a fertőzés súlyosságának megítéléséről eltérő információk terjednek, mert még nincs kellő számú klinikai tapasztalat. Előzőleg Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy februárban már a koronavírus omikron variánsa okozhatja a legtöbb fertőzést Magyarországon.

Nem lehet olyan extrém hideg, hogy korlátozni kelljen a lakossági gázfogyasztást - jelentette ki az energiahivatal elnökhelyettese. Ságvári Pál azt hangsúlyozta, hogy a tárolókban lévő mennyiség mellé folyamatosan érkezik az utánpótlás Oroszországból és a hazai lelőhelyekről. Kiemelte: a magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye, hőmérséklettől függően, átlagosan 3,5–4 milliárd köbméter, és jelenleg 3,7 milliárd köbméter, azaz nagyjából egy teljes fűtési szezonra elég mennyiség áll a tárolókban.

A Magyar Orvosi Kamara szerint törékennyé vált az ügyeleti ellátás karácsonyra, és csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak. A szervezet videóban hívja fel a figyelmet arra, hogy elmaradt az ügyeleti díjak rendezése. Úgy vélik: ez már a biztonságos betegellátást veszélyezteti. Hozzáteszik: ahhoz, hogy az állami egészségügy kiszámítható és választható pálya legyen, fontos a díjazás rendezése, az ügyeleti rendszer stabilizálása.

Újabb koronavírus elleni oltóanyag uniós használatát engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség. Az amerikai Novavax biotechnológiai cég és az Indiai Szérum Intézet fehérje alapú közös vakcináját, Nuvaxovid néven hozzák forgalomba. Ez már az ötödik oltás, amely uniós ideiglenes forgalombahozatali engedélyt kapott a 18 éven felüliek számára. Az Európai Unió a közös vakcinabeszerzés keretében ebből az oltásból 200 millió adagot rendelt.

Több országban csökkentik az emlékeztető oltás beadásáig előírt várakozási időt az omikron variáns gyors terjedése miatt. Dél-Korea, Nagy-Britannia és Thaiföld is három hónapra mérséklete az előírt várakozási időt. Belgiumban négy hónapra, Franciaországban, Szingapúrban, Tajvanon, Olaszországban és Ausztráliában pedig öt hónapra csökkentették ugyanezt. Az Egyesült Államok, Dél-Afrika és Németország kitart az eredeti féléves várakozási idő mellett.

Nem döntött újabb korlátozások bevezetéséről a brit kormány, de a helyzettől függően nyitva tartja a további járványellenes intézkedések lehetőségét. Boris Johnson miniszterelnök azután beszélt erről, hogy az illetékes tanácskozó testület áttekintette az omikron koronavírus-változat lehetséges következményeit. A kormányzó brit Konzervatív Párton belül továbbra is minden további szigorítás gondolata rendkívüli ellenállásba ütközik.

Jelentős fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben Romániában a mozdonyszerelők és pályakarbantartók hétfő reggeltől késő délutánig tartó spontán munkabeszüntetése. Az akció azután ért véget, hogy a közlekedési minisztérium áprilistól inflációkövető béremelést ígért. Előzőleg a tiltakozást az a pénteken elfogadott sürgősségi kormányrendelet váltotta ki, amely a jövő évre befagyasztotta a közalkalmazottak bérét - az egészségügyi dolgozók és a tanárok kivételével.

Sztrájkba léptek a Brussels Airlines utaskísérői, sok járatot töröltek. A légitársaság szóvivője elmondta, hogy a járattörlésekről már a múlt héten döntöttek, így az utasokat tájékoztatták a változásról. A vállalat az éritettek számára a jegyek átfoglalását, illetve az árak visszatérítését ajánlotta fel. A légiutas-kísérők a túlzott munkaterhelés, a koronavírus-járványhoz köthető munkaerőhiány, illetve a kollektív szerződések be nem tartása miatt sztrájkolnak.

Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×