eur:
393.09
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely: a népszavazás a legerősebb jogi eszköz a genderlobbi ellen

A miniszter beszélt az inflációról, a Városháza-ügyről, a költségvetésről, a választásokról és a keleti vakcinákkal oltottakról.

Terjedelmes interjút adott a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Indexnek, számos kérdésben kifejtve a kormány vagy a saját álláspontját.

Az itthon és a világban is jellemző növekvő ütemű áremelkedésekkel kapcsolatban elmondta, mindent megtesz a kormány és a jegybank, hogy ez az időszak Magyarországon mielőbb véget érjen. Szerinte

"az infláció már a következő év második felében visszatér a normális kerékvágásba".

Hozzátette, a beruházásoknál is meg kell nézni, hogy hol túlfeszített a piac. Például az építőipar ilyen, ezért itt érdemes ütemezni az állami beruházásokat.

Az uniós helyreállítási alapból Magyarországnak járó forrásokkal kapcsolatban elmondta: van egy uniós jogszabály, ami a bizottságot a tagállamokkal való megegyezésre kötelezi. "Tartalmilag már júniusban egyezségre jutottunk az Európai Bizottsággal, azonban a gyermekvédelmi törvény miatt zsarolni kezdtek bennünket. Emiatt Gulyás Gergely úgy látja,

most már a választásokig mérsékelt a hajlandóság Brüsszelben az aláírásra,

és okkal feltételezhető, hogy ezzel a választásokat akarják befolyásolni. Közölte: mivel előfinanszírozás van az uniós projektek esetén, ezért minden pályázatot ki tudunk írni, el tudunk bírálni és ki tudunk fizetni.

A Városháza-ügyről is kifejtette véleményét: szerinte a fővárosi önkormányzat egy nagy intézmény, és a baloldal itt akarta bebizonyítani, hogy alkalmasak a kormányzásra, de ez nem sikerült, "hiszen vagy nem tudják, hogy milyen korrupciós ügyek történnek alattuk »jutalékos rendszerben», vagy – ami még rosszabb – tudnak mindenről és mégis megengedik".

Orvosi béremelés, egészségügyi és rendvédelmi dolgozóknak járó béremelés, pedagógus béremelés, 25 év alattiak adómentessége, családi adó-visszatérítés, minimálbér-emelés, 13. havi nyugdíj, és most az 5 százalékos nyugdíjemelés - a népjóléti intézkedések és a költségvetés, valamint a jövő évi választások közti összefüggést firtató kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, idén minden valószínűség szerint hat és hét százalék közötti gazdasági növekedés lesz, amelyre nem volt példa a rendszerváltoztatás óta. "Emlékezhetünk, a szocialisták kormányzása alatt a választás előtti utolsó évben mínusz hét százalék volt a gazdaság „teljesítménye”, nálunk pedig közel lesz a plusz héthez." Kijelentette, hogy "ha van kormány, amelyet fegyelmezett pénzügyi politika jellemez, az éppen a miénk".

Völner Pál volt államtitkár ügyével kapcsolatban azt mondta, a bíróság dönt, ő reménykedni tud abban, hogy nem megalapozottak a súlyos vádak. "Két dolog azonban biztos: egyrészt a jobboldalon még az alapos gyanúnak is van következménye, másrészt azok a vádak porba hullottak, amelyek szerint Magyarország ne lenne jogállam, és itt bárki bármit következmények nélkül megtehetne."

A gyermekvédelmi kérdésekkel kapcsolatos, a jövő évi országgyűlési választásokkal együtt megtartani kívánt népszavazásról Gulyás Gergely elmondta: az ország jövője szempontjából meghatározó, de ugyanígy meghatározó az is, hogy Magyarországra is betörhet-e az időnként már az erőszak határait is túllépő genderlobbi. Emlékeztetett, "amikor 2016-ban a bevándorlási kvóta elutasításáról szavaztunk, a kormány álláspontja világos volt. Mégis

az Európai Unióban a népszavazáson kifejezett társadalmi ellenállás révén sikerült megakadályozni azt, hogy kötelező kvótákat vezessenek be a migránsok szétosztására.

Most is van egy jelentős európai nyomás, a gyermekvédelmi törvény miatt nem írta alá a bizottság a helyreállítási alapról szóló megállapodást. Három évig viszont nem lehet változtatni azokon a szabályokon, amelyeket egy népszavazás következtében alkot meg az Országgyűlés. Ezért ez ma a legerősebb jogi eszköz a kezünkben."

Ön hogy látja, a migrációs álláspontjuk vagy a gyermekvédelmi törvény generálta a nagyobb konfliktust az EU-val? - hangzott az egyik kérdés. Gulyás Gergely szerint a gyermekvédelmi törvény esetében azért erősebb az ellenállás, mert a migráció kapcsán néhány hónap után a nyugat-európai közvélemény is megfordult, és ezért az ottani kormányok sem tudták tartani az eredeti pozíciójukat.

Azoknak a keleti vakcinákkal oltottaknak, akik külföldre szeretnének utazni, továbbra is a Janssen egyadagos, a legtöbb országban elfogadott koronavírus-oltást javasolja emlékeztető, harmadik dózisként. A korábbi kavarodást (egymásnak ellentmondó nyilatkozatok és álláspontok) tisztába teendő kijelentette:

"konzultáltam Merkely Béla professzor úrral, és garantálta, hogy az összes orvostudományi egyetem beadja a Janssent a Szputnyik után."

Van elég Janssen: körülbelül kétmillió ember kapott Szputnyik V-t vagy Sinopharmot, és mintegy négymillió dózis egyadagos oltás van a raktárakban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×