eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

A jogállamiság és az európai vízió is téma volt az ellenzék és Emmanuel Macron megbeszélésén

A jogállamisági mechanizmust be fogják vezetni a francia uniós elnökség idején - ezt mondta a francia elnök a magyar ellenzéki politikusoknak.

A közös Európa-vízióról, uniós pénzekről, a magyar választások tisztaságáról és a mindkét országot érintő orosz befolyásról is egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel Karácsony Gergely főpolgármester, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke és Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselő.

A magyar ellenzék vezetői szerint jól látható, hogy európai terveik nagyrészt megegyeznek a francia soros elnökség elképzeléseivel, egyetértenek abban, hogy erős, sikeres Európára van szükség. Közösen vallják egy erősebb, biztonságosabb, szabadabb, demokratikusabb Európa eszméjét – mondta Márki-Zay Péter.

A miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott, Macron becslése szerint a közeljövőben nem várható, hogy Brüsszel komolyabb összeget tudna biztosítani a helyreállítási alapból Magyarország számára, a korrupció miatt.

A találkozón szóba került a jogállami mechanizmus ügye is. Dobrev Klára azt mondta: a francia elnök megígérte, hogy a jogállamisági mechanizmust be fogják vezetni még a francia uniós elnökség idején.

Donáth Anna szerint a francia elnök megerősítette, hogy a jogállamiság nem alku tárgya, már politikai, és nem jogi kérdés.

A találkozón kiemelten foglalkoztak a magyar önkormányzatok helyzetével is, és az ellenzék vezetői vázolták közös gazdasági programjukat.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×