eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Female Doctor Looking At Senior Male Patient Inhaling Through Oxygen Mask
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Így a legjobbak az esélyek COPD-vel, mégis kevesen élnek a lehetőséggel (x)

A légzésfunkciós vizsgálattal korai stádiumban diagnosztizálható a COPD, mégis csak kevesen vesznek rajta részt – derült ki a COPD Világnap alkalmából készült kutatásból, melyet a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. végzett, a Tüdőközpont megbízásából. A kutatás eredményeivel kapcsolatban Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa fejtette ki véleményét, és elmondta azt is, hogy miért nagyon fontos a COPD mielőbbi felismerése.

Az online kérdőívben megkérdezettek mindössze 4% százaléka jelezte, hogy most is rendszeresen jár szűrővizsgálatra, ami még kevesebb, mint az előző évben, ám akkor is csak 7 százalék felelt igennel arra a kérdésre, hogy mennyire lenne nyitott arra, hogy évente elmenjen egy légzésfunkció ellenőrzésre. Ugyanennyien azonban feleslegesnek is tartják a vizsgálat elvégzését. Viszonylag magas, 58 százalék a bizonytalanok aránya, ők elképzelhetőnek tartják, hogy elmenjenek légzésfunkció-ellenőrzésre.

Potecz Györgyi az eredményekre reagálva elmondta, hogy a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) nem gyógyítható, vissza nem fordítható progresszív betegség. A kezeléssel az állapotromlást lehet lelassítani, a panaszokat csökkenteni, a beteg életkilátása és életminősége tehát nagymértékben függ attól, hogy mikor kezdik meg a gyógykezelését. A rendszeres szűrővizsgálat és ezáltal a korai diagnózis tehát nagyon fontos, minél előrehaladottabb állapotban van ugyanis a beteg, minél inkább károsodott a tüdeje, annál kevésbé lehet jó eredményt elérni a kezeléssel.

Kinek javasolt az évenkénti szűrővizsgálat?

A COPD kezdetben nem okoz jellegzetes tüneteket, sokáig lappang, miközben a tüdő működése romlik. Köhögés, eleinte csak terhelésre jelentkező nehézlégzés, légszomj utalhat a kezdődő betegségre. Mivel azonban a COPD jellemzően dohányosoknál alakul ki, ők gyakran a dohányzás természetes következményének vélik ezeket a panaszokat, és nem gondolnak arra, hogy orvoshoz forduljanak vele. A légzésfunkciós vizsgálat tehát mindenkinek javasolt évente, aki elmúlt 40-45 éves és dohányzik.

A légzésfunkciós vizsgálat során a betegnek becsipeszelt orral kell egy készülékbe kifújnia a belélegzett levegőt. Ezt több alkalommal is meg kell ismételnie, szükség szerint, egyéntől függően akár hörgőtágító használatát követően is. A készülék által mért értékekből a tüdőgyógyász a tüdő működéséről több értéket le tud olvasni, melyek alapján meg tudja állapítani, hogy fennáll-e COPD a betegnél. A vizsgálat fájdalommentes és 15-30 percet vesz igénybe.

Ön szokta otthon mérni a légzésfunkcióját, vezet COPD-naplót?

A COPD krónikus betegség, rendszeres orvosi kontrollt igényel, hogy a gyógykezelést a beteg állapotához lehessen igazítani, az optimális eredmény elérésének érdekében. A rendszerint félévenkénti orvosi találkozó mellett azonban fontos, hogy a betegek a mindennapi életvitelük mellett is monitorozzák az állapotukat. Így ugyanis az orvos is hatékonyabb kezelést tud beállítani, mint ha azt csak a rendelőben, adott időben mért vizsgálat eredménye alapján tenné.

A kérdőívben megkérdezettek közül csak 16-an érintettek személyesen is a COPD-ben, közülük csak ketten vezetnek COPD-naplót és mindössze négyen végeznek otthon is légzésfunkció-mérést.

Potecz Gyöngyi elmondta, hogy az otthoni monitorozás egyik eszköze a COPD-napló vezetése, amikor a beteg lejegyzi, hogy adott napon milyen tüneteket tapasztal, ezt esetleg mivel hozza összefüggésbe. Egy másik fontos és objektív eszköz az otthoni légzésfunkciós készülék. Az inhalátorhoz hasonló készülék segítségével a beteg az otthonában, akár naponta tudja rögzíteni a tüdőfunkciót mutató értékeket. Ezeket az okostelefonra letölthető alkalmazásban rögzíteni tudja, szükség esetén távkonzultációban az orvossal is megoszthatja az eredményeket, aki így a távolból is tud módosítani a gyógyszeres kezelésen. Mindenképp fontos lenne tehát, hogy erről, a Tüdőközpontban már elérhető lehetőségről a COPD-s betegek is értesüljenek, és minél szélesebb körben elterjedjen a használata.

Forrás: Tüdőközpont – www.tudokozpont.hu

(x)

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×