eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Gyalogosok mennek a szmogban a nyíregyházi Bessenyei téren 2017. január 24-én. A levegő minőségének romlása miatt január 23-án reggel a városi szmogriadó-bizottság elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Nyíregyházán.
Nyitókép: Balázs Attila

Már négy városban veszélyes a levegő

Egyre több településen növekszik a légszennyezettség.

Országszerte számos településen, köztük Budapesten, tovább nőtt a légszennyezettség. Már négy településen veszélyes a levegőminőség a magas szállópor-koncentráció miatt - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ által szombaton közölt adatokból.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Az NNK térképén szombaton - az előző napi kettőhöz képest - már négy települést jelöltek piros színnel:

Kazincbarcikát, Sajószentpétert, Nyíregyházát és Dorogot.

Budapest, Százhalombatta, Tatabánya, Várpalota, Putnok, Miskolc, Oszlár és Debrecen levegőjét egészségtelennek minősítették. Emellett további tizenegy, mérőállomással rendelkező településen kifogásolt a levegőminőség a szálló por miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: szombaton és vasárnap a pára- és ködfoltok feloszlását követően napos idő lesz, jellemzően csak élénk széllökésekre lehet számítani. Hétfőn is kezdetben napsütés követi a köd feloszlását, délután azonban egy közeledő frontrendszer hatására nyugat felől felhősödés kezdődik, és estétől a Dunántúlon egyre nagyobb területen ered el az eső.

A levegő minősége különösen az északkeleti országrész városaiban kedvezőtlen, ott továbbra is a tájékoztatási küszöbérték fölött, sőt esetlegesen a riasztási küszöbérték környékén alakulhat a szálló por (PM10) koncentrációja. A lengedező, időnként élénk délkeleti szél hatására viszont előbb a Győr-Baja vonal környezetében, később az Észak-Dunántúl más részein is javuló tendencia kezdődhet - írta a meteorológiai szolgálat.

Az NNK pénteken arra figyelmeztetett, hogy a rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Ahol veszélyes a levegőminőség, ott azt tanácsolják hogy a gyerekek, a várandós nők, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban történő tartózkodást.

Az NNK azt kéri, mellőzzék a helytelen fűtési módok alkalmazását, valamint a zöldhulladék égetését.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×