Infostart.hu
eur:
388.66
usd:
330.03
bux:
0
2025. december 26. péntek István
Pickled mushrooms - champignons in a bowl. Food preserving.
Nyitókép: Dmitrii Ivanov/Getty Images

Még mindig túl kevés gombát eszünk

A magyarok még mindig kevés gombát esznek, holott a gomba számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – mondta Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke.

Bár a gomba etimológiailag is egy speciális, máshová nem elhelyezhető élőlény – se nem állat, se nem növény, nem fotoszintetizál, mégis ragyogóan megél –, élelmezési szempontból rendkívül fontos táplálék – emlékeztetett Szendrei László. Elsősorban azért, mert

olyan D-vitaminokat tartalmaz, amelyek az emberi szervezet számára könnyen felvehetők, továbbá magas rosttartalma miatt

– emésztési szempontból – még a betegek számára is könnyen, jól fogyasztható. Nem beszélve arról, hogy olyan ásványi anyagokat és egyéb vitaminpaneleket tartalmaz, amelyek fogyasztása a pandémiás helyzetben kiemelten fontos lenne – sorolta a szakember.

Ezzel szemben a magyarok nagyon kevés, egy-másfél kiló gombát fogyasztanak évente, ami az európai uniós átlagnak a felét jelenti.

„Mindenkit arra biztatok, hogy fogyasszon sok hazai gombát és hazai zöldséget-gyümölcsöt” – emelte ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke.

Mint mondta, az Európai Friss Csapat programot két fontos szándék vezérli: egyfelől, hogy a fiatalabb generációkat megtanítsák arra, hogy egészséges élelmiszert fogyasszanak, ezáltal vélhetően egészséges és hosszú életet fognak élni. A másik, szintén nem titkolt szándék, hogy bővíteni lehessen a piacot, és azokat a termelőket, akik már belefogtak a termesztésre, esetleg gondolkodnak rajta, olyan helyzetbe hozzák, hogy a megtermelt áruikat értékesíteni tudják.

Mindebben pedig a közétkeztetésnek igen fontos szerepe van – vélekedett Szendrei László. „Hogy egészséges magyar élelmiszer, zöldség, gyümölcs és gomba kerüljön az asztalra” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Brutális ütemben fejlődött idén a mesterséges intelligencia - Karnyújtásnyira lehet az AGI?

Brutális ütemben fejlődött idén a mesterséges intelligencia - Karnyújtásnyira lehet az AGI?

2025-ben a technológia terén egyértelműen szinte minden a mesterséges intelligencia fejlődéséről szólt, a vezető AI-vállalatok pedig rendkívüli tempóban dobták idén piacra az újabbnál újabb megoldásaikat. Bár az év során sokan tartottak az "AI lufi" kidurranásától, a benchmarkok alapján az új modellek messze felülmúlták a tavalyiakat, bizonyos területeken pedig már meg is haladták az emberek képességeit. Az LLM-ek mérhető tudása azonban csak az egyik fontos tényező: az automatikus működés a másik elem, amelyről idén gyakran szó esett, különösen az általános mesterséges intelligencia (AGI) elérésével kapcsolatos várakozásokra utalva. A fejlődés ugyan egyértelműen látszik ezen a területen is, a vállalatvezetők és AI-kutatók igen megosztottak a kérdést illetően: egyesek szerint két évre, mások szerint egy évtizedre vagyunk a legokosabb emberek képességeit meghaladó, teljesen autonóm működésre képes AI-rendszerektől. Sőt, egyes vélekedések szerint addig még az AI-hoz való teljes tudományos megközelítésnek is változnia kellene.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×