eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Facebook/Demokratikus Koalíció

Dobrev Klára: kormányzásra készülök

A DK miniszterelnökjelölt-jelöltje Budapesten tartotta az ellenzéki előválasztás második fordulójára készülő kampányrendezvényét. Beszélt az előválasztási üzengetésről és kiemelt néhány ígéretet a programjából. Előválasztási riválisa, Márki-Zay Péter vasárnap tart hasonló rendezvényt.

Arató Gergely és Kordás László után szólalt fel, azzal kezdve: újra itt van Kőbányán, visszatért, ahogy vissza fog térni az országjárása többi helyszínére is, mert ez egy kormányfő dolga, és ő kormányzásra készül. Úgy vélte ugyanis, hogy a Karmelita kolostorból nem lehet megérteni az emberek élethelyzeteit, problémáit, nehézségeit. Tudni kell ugyanis, hogy a döntések mögött sorsok, családok vannak. "Én ma többet tudok az országról, mint amennyit ez a kormány az elmúlt több mint 10 évben megtudott. És nem azért, mert olyan jó lennék, hanem mert ők olyan rosszak" - illusztrálta, hogy az emberek problémáira akar majd odafigyelni.

Szerinte akkor fogja elárulva érezni magát a demokratikus Magyarország, ha hagyják Orbán Viktor miniszterelnök rendszerét működni, ha hagyják a pozíciójában Polt Péter legfőbb ügyészt, vagy ha nem veszik el a jogtalanul szerzett vagyonokat.

Három területet emelt ki azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz a kormányzása.

1. Jövedelmek: az emberhez méltó élet nem abból áll, hogy az ember nem fagy meg, vagy hogy annyi ennivalót tud vásárolni, hogy életben maradjon. Az a kormány, amely nem képes biztosítani állampolgárai számára az emberhez méltó életet, az nem maradhat - jelentette ki. A rászoruló háztartásoknál a rezsi kiadása nem lehet több a jövedelem 20 százalékánál - ha mégis, az ő kormánya segíteni fog, ígérte.

2. Be fogják vezetni a rezsiminimumot, mert most a rezsicsökkentés Dobrev Klára szerint a gazdagoknak jó. "A villanykörte, amelynél a gyerek a háziját írja, vagy a víz, amivel mosakodni lehet, az jár, az alapszükséglet. Ugyanez igaz arra, hogy egy szobát fel lehessen fűteni 18-20 fokra legalább, vagy hogy legyen internete mindenkinek, akár az oltásra való bejelentkezésre. A minimális rezsi mindenkinek ingyen jár, utána a nagy többségnek sávosan olcsóbban kell adni, mint ma" - jelentette ki. A hosszútávú megoldás például a panelprogram lenne a felújításokkal, ezért kiterjesztik a társasházakra, van rá uniós finanszírozás, felújítják az ország teljes társasház- és panelállományát. Közeledünk a klímakatasztrófához és itthon az energiafelhasználás jó része fűtésre megy a korszerűtlen lakásállomány miatt.

3. Egészségügy: a műtéti várólisták mellett már a diagnosztikára is várni kell. Szerinte be kell vezetni a garantált várakozási időt, egy maximumot, amelynél több nem lehet. Szeretné, ha több ezer emberrel többen dolgoznának az egészségügyben, mert nagy a szakemberhiány. A védőnői hálózat kiterjesztésének szükségességéről is szót ejtett vagy például arról, hogy drága a szemüveg sok szegény gyereknek. Ezért minden rászoruló gyereknek szemüveget ígért, valamint javulást a fogászati ellátás elérhetőségében.

Ezután arról beszélt, hogy nem a kevesek, hanem a többség szolgálatát jelenti a kormányzás, és ő erre készül.

Az előválasztási küzdelemről

Azokra a félelmekre – amelyek hozzá is eljutnak –, amelyek szerint az ellenzéki pártoknak a második forduló előtt rossz összeveszniük, mert az gyengíti őket, kijelentette: szeretne mindenkit megnyugtatni: még egy hét és lenyugszanak a kedélyek. "Érzem magamban azt az erőt és képességet, hogy ezt a csapatot az előválasztás végeztével egyben tartsam, mert azt akarom, hogy mire elkezdődik a 2022-es választási kampány, olyan erős választási csapattal és kampánnyal álljunk fel, amivel a Fidesz az elmúlt 30 évben nem találkozott. Ez leszünk mi" - jelentette ki.

Szerinte arra van szükség, hogy az ellenzékből senki se repessze meg az összefogást, mert oda azonnal beférkőzik a Fidesz. Vigyázniuk kell egymásra, hangsúlyozta. Szerinte az erő nem ő, nem is a vetélytársai, hanem az összefogás, a mögöttük lévő pártok és azok szavazói, és ezt az erőt magukkal szeretné tudni addig, amíg le nem bontják Orbán Viktor rendszerét.

A rendezvényt Arató Gergely azzal zárta, hogy az előválasztás első fordulójában 106 szavazókerületből 85-ben Dobrev Klára nyert, most mind a 106-ot szeretnék megnyerni.

Október 10-16. között, az ellenzéki előválasztás második fordulójában a voksokat a miniszterelnök-jelöltekre lehet leadni személyesen és interneten. A szavazásnál az egész ország egy választókerületnek számít. Szombatra véglegesedett a szavazóhelyiségek listája és nyitva tartása (erről itt írtunk), vasárnap kezdődik a voksolás.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×