eur:
386.75
usd:
355.91
bux:
68854.65
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Nyitókép: Facebook/atv.hu

Rendkívüli - Karácsony Gergely bejelentette: befejezem a miniszterelnök-jelölti kampányomat

A főpolgármester péntek késő délelőtt a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót Márki-Zay Péter jelenlétében.

"Szeretnék önöknek egy fontos bejelentést tenni, némi mérlegelés után úgy döntöttem, befejezem miniszterelnök-jelölti kampányomat" – közölte péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

Ezt követően elmondta, visszalépése Márki-Zay Péter javára történik, akivel mindketten tudják, "hogyan kell győzelmet aratni a NER felett nehezített pályán" – utalt ezzel mindkettejük korábbi polgármesteri választási győzelmére.

Hozzátette, őt nem a hatalom megszerzése vezérelte a kampányában, "unortodox jelöltnek" nevezve magát. Szerinte a döntés nem róla vagy Márki-Zay Péterről szól.

Ezt követően arról beszélt, miért maradt ringben az első előválasztási forduló után eddig a napig, majd arról, hogy "nehéz döntést" hozott meg, de mostantól "egy jobbközép jelöltet" fog támogatni, akivel van nézetkülönbségük, például a kívánt adórendszert tekintve.

"Az ég szerelmére, a hazánk olyan helyzetben van, hogy aki nem hoz áldozatot, az nem hazafi" – fogalmazott Karácsony Gergely, barátjának nevezve Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert, és "sokra tartottnak" Dobrev Klárát is.

A 2022-es választás szerinte nem "visszavágó" lesz, hanem az ország kiszabadulása egy polgárháborús hangulatból. Úgy látja, Márki-Zay Péter lesz az, aki egyesíteni tudja az ellenzéket és képviselni tudja "Karácsony Gergely szociáldemokrata programját".

Elismerte,

az elmúlt napokban "elveszítették a fókuszt", úgy tűnt, hogy "tipikus politikusok" ők ketten,

de leszögezte, most "államférfiakra és államnőkre van szükség", reméli, hogy Márki-Zay Péter ilyen lesz.

Márki-Zay Péter: aki Dobrev Klárára szavaz, Orbán Viktorra szavaz

Márki-Zay Péter történelminek nevezte a pillanatot, államférfiúi döntésnek minősítette Karácsony Gergely visszalépését, rejtélynek nevezve, hogy ő maga visszalépett volna-e a következő órákban. Kijelentette, a baloldali érdekeket is képviselni fogja, nem csak a jobboldaliakat, és "mennek tovább".

"Személyes ismeretségünk alapján én mindig bíztam Karácsony Gergelyben, sok áruló van az ellenzéki oldalon is, de Karácsony Gergely nem tartozik közéjük" – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester, aki bejelentette, belép Karácsony Gergely "99 Mozgalmába", és erre biztat mindenkit.

Aláhúzta, nincs írásos megállapodásuk, "úriemberi" szó van csak, nem pedig pártmutyi. "Mi a nemzet érdekében gondolkodunk, nem adunk és kapunk pozíciókat, hanem közös értékeink vannak. Karácsony Gergely értékeit mostantól fogva én is képviselem" – mondta Márki-Zay Péter.

Azt is mondta,

Karácsony Gergely kapott megkeresést a DK-tól is

(ezt a DK közleményben cáfolta a sajtótájékoztató alatt), de "egy párt bármit megígérhet neki, ha egyszer nem lesz Dobrev-kormány".

Ezek után azt mondta, szükség van Dobrev Klára támogatására is, aki az első előválasztási fordulóban a legtöbb támogatást kapta, de szükség van 633 ezer ember mellett további 2,4 millió támogatóra 2022-ben.

Felidézte, ő már akkor templomba járt, amikor Orbán Viktor "a KISZ-ben volt" vagy a Liberális Internacionálé alelnöke.

"Orbán Viktor egyetlen reménye mostantól, ha Dobrev Klára lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje"

– folytatta.

"Ki vagyok én, aki miatt ki kell dobja Orbán Viktor sok százmilliárdos kampányát?" – tette fel a kérdést.

Egy hasonlattal élve úgy fogalmazott, az nem lehet, hogy "egyetlen gyerek terrorizáljon egy egész osztályt", hisz abban, hogy a többi gyerek is föláll, és együtt zavarják el a "nagy gyereket", ahogy ez Hódmezővásárhelyen történt 2018 februárjában, amikor a város "felszabadult".

Elmondta továbbá, hogy a bíróságokat és a sajtót Orbán Viktor "rabságba vetette", és nem halt volna meg hosszú ideig Magyarországon a legtöbb ember koronavírusban, ha "a kormány nem a lopással lett volna elfoglalva".

Csodának tartaná, ha megnyerné az előválasztás második fordulóját, de a Jobbik és a DK szavazóit felkérte arra, hogy szavazzanak rá az ellenzéki előválasztás második fordulójában,

ne legyen "Dobrev Klára a legkényelmesebb jelölt Orbán Viktor számára".

"Elmondom, mi fog történni a következő egy hétben és fél évben. Lesznek hős hazafiak, és belátják, mi az ország érdeke... Leszek én minden. Amikor arról beszéltünk, hogy kinek a vezetésével szállunk szembe Orbán Viktorral, akkor nem dicsőséget osztogattunk, hanem arról döntöttünk, ki megy a vágóhídra. Meg fogják próbálni meggyőzni az embereket, hogy mindenki szavazzon Dobrev Klárára, mert Orbán Viktor érdeke ezt kívánja" – fejtegette.

Azt várja, hogy balról is jelentős támadásoknak lesz kitéve a következő időszakban legalább egy hétig, csak azért, hogy ha nyer, a sokszorosát "kapja" a következő hat hónapban.

Márki-Zay Péter "keveset fog aludni" a következő egy hétben, de lehet, hogy utána is, reméli, hogy a Fidesz nem fog minden követ megmozgatni azért, hogy Dobrev Klára győzzön, ezzel "Orbán Viktor korrupt hatalma továbbra is fennmaradjon".

"Nem Dobrev Klárára szavaznak, akik a neve mellé teszik az ikszet, hanem Orbán Viktorra" – figyelmeztetett.

Vasárnap délután 3-kor kampánynyitó nagygyűlést tart Márki-Zay Péter – zárult a sajtótájékoztató.

Előzmények

Korábban számos sajtóorgánum arról számolt be, hogy csütörtök este az első előválasztási forduló második és harmadik helyén végzett miniszterelnökjelölt-jelöltje megállapodott arról, hogy a főpolgármester a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje javára száll ki a vasárnap induló versengésből, amelynek így Márki-Zay Péter (MMM) és Dobrev Klára (DK) személyében két résztvevője lesz.

Az ellenzéki előválasztás első fordulójában a miniszterelnökjelölt-jelölti versenyt Dobrev Klára nyerte, a második helyen Karácsony Gergely végzett, és harmadik lett Márki-Zay Péter.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×