eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Facebook/Előválasztás 2021/Bordás Róbert/aHang

Elemzők a Karácsony–Márki-Zay-paktumról: teljes a bizonytalanság

Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont) szerint a gyengeség jeleit látni, Pulai András (Publicus) Márki-Zay Péter visszalépését jósolja. Egyetértési pont: Karácsony Gergely megnyerheti az előválasztás második fordulóját.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter együtt szeretett volna indulni az ellenzéki előválasztás második fordulójában Dobrev Klára ellen, de ez nem lehetséges, már csak azért sem, mert a szavazólapokat már kinyomtatták.

A két jelölt egyelőre azt sem árulta el, hogy egy tavaszi győzelem után melyikük lenne a miniszterelnök és melyikük annak a helyettese.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint mindketten a döntésképtelenségüket bizonyították.

"Egyenesen a politikai vicc kategóriájába sorolnám azt a megállapodást, amelyben nem tudják eldönteni, hogy ki az úr a háznál, ikertestvérekként próbálják a miniszterelnöki pozíciót megszerezni.

Komoly tényező ilyen kompromisszum nélküli megállapodást nem köthet" - szögezte le érdeklődésünkre Mráz Ágoston Sámuel.

Külön felhívta a figyelmet arra, hogy miniszterelnököt egyébként sem lehet jelölni, mert arról a jövő évi választások után a parlament dönt.

A döntésképtelenséget egész egyszerűen "a gyengeség jelének" látja, miközben egy miniszterelnöknek "folyamatosan hatalmi kérdéseket kell eldöntenie", közpénzek elosztásáról, szabályozási kérdésekről, személyi kinevezésekről. A mostani kétosztatúság márpedig "csak politikai válsághoz vezethet",

ennek pedig "Gyurcsány Ferenc örül a legjobban",

aki a DK-val a legnagyobb frakciót tudja majd alakítani a parlamentben, a legnagyobb "zsarolási potenciállal".

Ismert, Karácsony Gergely - korábbi nyilatkozata szerint - csak akkor lép vissza, "ha elüti a villamos", Márki-Zay Péter viszont elárulta, hogy "az utolsó pillanatban hajlandó félrerántani a kormányt". Erre reagálva Mráz Ágoston Sámuel arra hívta fel a figyelmet, hogy "mindent és annak az ellenkezőjét is mondták már az elmúlt napokban", ezért hibát követ el egy elemző, ha egy-egy kijelentésből messzemenő következtetéseket akar levonni.

Arról, hogy a Jobbik a második fordulóba nem jutott kormányfőjelölt-jelöltje hivatalosan nem áll senki mögé, azt mondta,

"van úgy, hogy a nem döntés is döntés".

"Jakab Péter ezzel a döntésével Gyurcsány Ferenchez kíván csatlakozni és az ő stratégiáját követni."

Az előválasztás első fordulójából a másodikra szerinte az a következtetés vonható le, hogy a választók nem fogják díjazni a "döntésképtelenséget", és a radikális Dobrev Klárára fognak szavazni három induló esetén, ennek ellenére is azt mondja, csak két név lesz a szavazólapon a jövő héten, és Dobrev Klára még ismeretlen ellenfele fog győzni, de ez is Gyurcsány Ferenc érdeke, hisz így "könnyen irányítható" lesz a miniszterelnök-jelölt, ahogy akár 2002 vagy 2009 után.

Alacsonyabb lehet a részvétel

A Publicus Intézet ügyvezető igazgatója kidolgozatlannak tartja a Karácsony–Márki-Zay-paktumot.

Pulai András arra számít, hogy az ellenzéki előválasztás második fordulójában alacsonyabb lesz a részvételi arány, mint az elsőben, de azt is valószínűsíti, hogy

Karácsony Gergely egyedüli ellenfele lesz végül Dobrev Klárának.

Arra a dilemmára reagálva, mely szerint a parlamenti DK-s óriásfrakción át kell mennie még majd - adott esetben - Karácsony Gergely kormányfőjelöltségének, azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy a DK-é lesz a legnagyobb frakció a jelenlegi ellenzéki oldalon, akár a Párbeszédé (MSZP-Párbeszéd-LMP-Momentum) is lehet nagyobb majd, de biztos, hogy ellenzéki győzelem esetén a miniszterelnök megválasztásához szükség lesz DK-s, illetve jobbikos szavazatokra.

"De az az előválasztási megállapodásnak része, hogy a résztvevők az előválasztási eredményt elfogadják" - húzta alá Pulai András, aki egy kutatásra támaszkodva úgy véli, a második fordulóban 7-8 százaléknyi szavazó "le fog csorogni", részben azért, mert "a Dobrev Klárán kívüli résznél" nagyon nagy a bizonytalanság, részben mert nem lesznek egyéni képviselő-jelölti kampányok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×