eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A családokban mindkét szülő visszakapja a 2021-ben befizetett szja-t az átlagjövedelem szintjéig - a nap hírei

A kormányfő szerint semmi köze Ukrajnának a hétfőn aláírt magyar-orosz gázszerződéshez. Kádár Andrea vezeti az Országos Atomenergia Hivatalt.

Minden 18 év alatti gyereket nevelő család az átlagjövedelem szintjéig visszakapja a 2021-es évben befizetett személyi-jövedelemadót – erősítette meg a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: ezt az államkincstár visszafizeti a jövő év elején, mivel a gazdasági növekedés biztosan meghaladja az 5 és fél százalékot. Az InfoRádió kérdésére arról is beszélt: a kormány még nem tárgyalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előterjesztéséről, amely szerint a munkáltatók kötelezővé tehetnék dolgozóik számára a védettségi igazolványt. Azt is közölte: a hitelmoratórium esetében a járvány előtti 18 hónaphoz kell viszonyítani a 25 százalékos bevételcsökkenést, ami 2018 szeptemberével kezdődik.

Magyar szuverenitási kérdésnek tartja a hétfőn aláírt magyar-orosz gázszerződést a kormányfő, szerinte az ügyhöz Ukrajnának semmi köze nincs. Orbán Viktor azután beszélt erről, hogy a kijevi kormány az Európai Bizottságnál támadja meg a Gazprommal kötött, 15 évre szóló egyezséget. A magyar kormányfő csehországi tárgyalásain kérdésre válaszolva hangsúlyozta: kizárólag a magyar kormány döntheti el, hogy az energiát milyen útvonalon szállítja Magyarországra. Hangsúlyozta: a döntésnél egyetlen szempont van, az, hogy melyik garantálja a legnagyobb biztonságot. Kedden bekérette egymás nagyköveteit az ukrán és a magyar külügyminisztérium.

A párizsi klímamegállapodásnak megfelelően Magyarország klímasemlegességét ígérte 2050-re Strasbourgban a magyar államfő. Áder János az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése környezetvédelmi témájú magas szintű vitáján szólalt fel. A köztársasági elnök ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország, az Európai Unió tagországai közül elsőként ratifikálta a párizsi klímamegállapodást. A magyar államfő a 2015 decemberében elfogadott egyezség végrehajtását sürgette, mert szerinte az országok egyre távolabb vannak a kijelölt céloktól.

140 éjjeli menedékhelyként szolgáló férőhellyel bővül a fővárosi hajléktalanellátás a Gyáli úton – határozott a Fővárosi Közgyűlés. A testület azt is jóváhagyta, hogy a Fehér Köz nappali melegedője melletti területen elhelyezett 20 lakókonténert bevonják az ellátásba. Ezek egyenként 14 négyzetméteresek, 2 ember elhelyezésére alkalmasak, így 40 hajléktalan befogadására alkalmas éjjeli menedékhely jön létre.

Szeptember 29-től Kádár Andrea vezeti az Országos Atomenergia Hivatalt. Tevékenységének fő célja a hazai nukleáris felügyeleti rendszer megerősítése. A hivatal jövő januártól kikerül a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervezetként működik. Az átalakulás egy nemzetközileg is hatékony modell alapján történik.

Új elnök-vezérigazgató áll az MVM Csoport élén. Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 2021. október 1-el. Czepek Gábort nevezte ki az MVM Csoport élére. Kóbor György, korábbi elnök-vezérigazgató közös megegyezéssel távozik a cégtől. Czepek Gábor 2018. december 18-tól a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója volt.

Nyilvánosságra hozták az idei Prima Primissima Díj 10 kategóriájának 3-3 jelöltjét. A 19 éves elismerés jelöltjeinek listáján az idén is a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport példaértékű teljesítményt nyújtó képviselői szerepelnek. A közönség újra lehetőséget kap a szavazásra, és a Prima jelöltekre is lehet majd voksolni. A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a díjátadó.

Vasárnap kezdi a tárgyalásokat az új kormány megalakításáról a szeptember 26-i Bundestag választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt. Vasárnap délelőtt a liberális Szabad Demokrata Párt, este a Zöldek küldöttségét fogadják a tömörülés képviselői. Az SPD főtitkára azt mondta: az eddig kormányzó CDU-CSU pártszövetséggel nem kívánnak együttműködni. Előzőleg a két párt ugyanakkor azt hangsúlyozta: készen áll a tárgyalásra minden demokratikus párttal, mert egyetlen politikai erő sem szerzett a választóktól kizárólagos kormányalakítási felhatalmazást.

Szlovénia felfüggeszti a koronavírus elleni egyadagos Janssen oltóanyagának alkalmazását, amíg ki nem derül, van-e összefüggés egy haláleset és a vakcina használata között. Az elhunyt fiatal lány két hete kapta meg a vakcinát, majd néhány napja agyvérzéssel vitték kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét. A szakmai csoport vezetője szerint a halál okának kivizsgálása várhatóan egy hétig tart majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×