eur:
393.1
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Az SPD és a CDU/CSU is kormányt alakítana Németországban a választások után - a nap hírei

Minden új templomot bástyának tart a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben Orbán Viktor kormányfő. Hétfőn kezdődik a negyedszázados közúti közlekedési környezetvédelmi akció.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD), valamint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége is kormányalakításra készül Németországban, és mindkét politikai erő legkésőbb karácsonyra lezárná a folyamatot. Erről beszéltek a pártok vezetői vasárnap este, a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után. A ZDF országos köztelevízió által szervezett pártvezetői fórumon Olaf Scholz SPD-s kancellárjelölt és a CDU/CSU jelöltje, Armin Laschet egyaránt megerősítette, hogy a következő szövetségi kormány vezetője akar lenni, és nem kívánja folytatni a nagykoalíciót, a CDU/CSU és az SPD 2013-ban kezdett közös kormányzását. Mindketten a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kívánnak együttműködni. Végleges hivatalos eredmény hétfőre várható.

Minden új templomot bástyának tart a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben a miniszterelnök. Orbán Viktor a pesterzsébeti református Összetartozás-templom felszentelésén úgy vélte: a magyarok csak keresztényként maradhatnak meg. A kormányfő az ünnepi istentiszteleten köszöntőjében úgy fogalmazott: a magyarok ezer éve templomépítő nemzet és Szent István idején ezt még sokan elmondhatták magukról, de ma nem egyre több, hanem egyre kevesebb templomépítő nemzet van Európában.

A családnak nincs alternatívája és a demográfiai problémákkal foglalkozni kell – így értékelte a pénteken zárult IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot a területért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin a Kossuth rádióban nagy dolognak nevezte, hogy a konferencián résztvevő állam- és kormányfők kiemelten fontosnak nevezték a családok támogatását. Hozzátette: emellett 8 európai uniós országgal miniszteri szintű megállapodást is kötöttek, amely arról szól, hogy az uniós javaslatoknál együtt képviselik a családközpontú értékeket.

Elutasítás helyett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tapasztalt szelíd egységet szorgalmazott Rómában az esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter bíboros, prímás, a vértanú Szent Istvánról elnevezett bazilikában mutatott be misét. Az egyházi vezető a napi evangéliumi szakaszhoz fűzött homíliájában a krisztusi közösségről beszélt. Úgy vélte: bátran ki kell mondani, hogy Krisztus egyháza nem zárható földi határok közé.

Az ember és a természet szempontjából is legitimnek nevezte a vadászatot a miniszterelnök-helyettes a Vadászati és Természeti Világkiállításon. Semjén Zsolt a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács közgyűlésének megnyitóján a Hungexpón úgy fogalmazott: a vadászat még nem volt olyan kihívás előtt, mint most, amikor megkérdőjelezik a vadászat jogosságát. A politikus kiemelte, sem agrárium, sem erdőgazdálkodás, sem valódi természetvédelem nem létezik fenntartható vadászat nélkül.

Még 400 ezer 60 évnél idősebb ember nem oltatta be magát, pedig a koronavírus ellen beoltottak sokkal kisebb eséllyel betegednek meg, illetve sokkal enyhébbek a tüneteik - mondta Rusvai Miklós virológus az M1-en. A szakember szerint a jelenlegi adatok nagyjából megegyeznek az egy évvel ezelőttiekkel, de a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak között alacsony az oltottak száma.

Hétfőn kezdődik a negyedszázados közúti közlekedési környezetvédelmi akció. A szakemberek péntekig a fővárosban és 3 nagyvárosban csaknem 700 közúti méréssel ellenőrzik a gépkocsik környezetvédelmi állapotát. Az akcióban a járművek esetleges problémáira hívják fel a figyelmet, az erősen szennyező autókat pedig időszakos vizsgálatra rendelhetik be. A közlekedés a hazai üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért felel, ezért a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2050-re klímasemlegessé teszi az országot.

Átmenetileg enyhíti a külföldi kamionsofőrök vízumszabályait a brit kormány. A sofőrhiány már a lakossági élelmiszer- és üzemanyagellátásban is fennakadásokat okoz. A munkavállalási feltételek könnyítése mindössze néhány ezer jelentkezőre terjed ki és csak karácsonyig lesz érvényben. A szakmai szervezetek elégtelennek minősítették az intézkedést.

Megkezdődhet hétfőn a tanév Koszovóban, miután az oktatásban dolgozók nyolcvan százalékát beoltották a koronavírus ellen. Korábban a rossz járványmutatók miatt halasztották el a tanév kezdetét szeptember elejéről a hónap végére. Akkor az ország vezetése azt közölte, ha meglesz a kellő arányú beoltott tanár, szeptember 27-én jelenléti oktatással kezdődhet meg a tanév.

Újra megnyitották a vulkáni hamu miatt lezárt kanári-szigeteki La Palma repülőterét. A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven év után egy hete tört ki újra. A lávafolyam 420 házat döntött romba. Több mint hatezer embert kellett evakuálni. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítja La Palmát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×