eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay

A jövő települései digitális fejlesztésekkel lesznek versenyképesek

A városok és falvak különféle urbanizációs és demográfiai kihívásokkal szembesülnek, amelyekre sok esetben megoldást jelenthetnek az okos településfejlesztési technológiák. A települések mindennapi életébe olyan megoldások építhetők, amelyek könnyebbé, élhetőbbé és biztonságosabbá teszik az ott élők életét. A falvak az úgynevezett „smart” megközelítéssel nemcsak még élhetőbb helyekké, hanem akár innovációs központokká is válhatnak.

A Digitális Jólét Program (DJP) 2021. szeptember 21-22. között immár harmadik alkalommal rendez okos város témában nemzetközi szakmai konferenciát, amelyen idén a V4 országok közül Csehország digitális településfejlesztési gyakorlatai is bemutatkoznak. A nemzetközi „Civitas Sapiens - Okos Város konferenciasorozat célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a települések, a kormányzat és azon piaci szereplők között, amelyek fejlesztéseikkel megoldást kínálnak okos, fenntartható́ városi vagy falusi élettér kialakítására.

A DJP tevékenységének fókuszában 2015 óta szerepelnek okos város fejlesztések, amelyeknek köszönhetően a települések, a lakosság, a vállalkozások és a közösségek élvezhetik az okos fejlesztések és megoldások előnyeit. A konferencián szó esik a Digitális Falu Programról is, amely Magyar Falu Program után tavaly a Digitális Jólét Programmal együttműködve indult, azzal a céllal, hogy a kistelepülések vonzerejét és élhetőségét digitális, illetve okos megoldásokkal segítse.

A vidéki népesség csökkenésének megállítását segítheti az életkörülmények javítása, a kistelepülések vonzóbbá tétele. A Digitális Falu Program célja, hogy okos, digitális megoldások alkalmazásával növelje a magyar falvak megtartó erejét és az ott élők életszínvonalát, illetve erősítse a vidéki életforma hagyományos előnyeit, egyúttal hozzájáruljon a vidéki települések komfortjának növeléséhez is.

A konferencián bemutatásra kerül a hamarosan elérhetővé Okos Város Piactér digitális platform is, amelyen keresztül a helyi önkormányzatok és az okosmegoldásokat fejlesztő magánvállalatok magasabb szakmai színvonalon tudnak együttműködni. A Piactéren egymásra találhatnak majd az okosváros-termékek szállítói, fejlesztői és ezek potenciális megrendelői is.

Az ingyenes, kétnapos „Civitas Sapiens ’21 Okos Város konferencián” a hazai okos város és falu ökoszisztéma szereplői plenáris előadásokon, illetve kerekasztal-beszélgetéseken vitatják meg a hazai, illetve V4-es településfejlesztési újdonságokat. A téma legnagyobb volumenű szakmai rendezvényén az idén alapított „Év Digitális Faluja” díjak is átadásra kerülnek.

A konferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. További információ és a regisztráció a rendezvény honlapján érhető el: Civitas Sapiens ’21 Okos Város konferencia.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×