eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az új kiskunhalasi börtön az átadás napján, 2019. február 22-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Tanulékonyak a hazai fogvatartottak

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év alatt a büntetés-végrehajtási intézményekben.

2016 októberében indították az európai uniós forrásból megvalósuló, a fogvatartottak integrációját célzó projektet, valamint az ahhoz kapcsolódó, a Belügyminisztérium által támogatott fogvatartotti reintegrációs programot - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az MTI-vel pénteken.

A projektek célja az volt, hogy a fogvatartottak olyan piacképes szakmát tanuljanak, amelyhez lehetőség szerint már a börtönben megszerezhetik a szakmai gyakorlatot, így növelve a munkába állás esélyeit szabadulásukat követően.

A képzés 2018 novemberében kezdődött meg, és az elmúlt három évben 111 tanfolyamon 1723 fogvatartott szerzett végzettséget. Az elsősorban az építőiparban, a könnyűiparban, az elektronika, a gépészet és a mezőgazdaság területén hasznos 25 féle szakma közül a legnépszerűbbnek a targoncás, a festő-mázoló-tapétázó, a kerti járdakövező, az asztalosipari szerelő és a textiltermék-összeállító képzés bizonyult.

Hozzátették: a projekt sikerét támasztja alá, hogy június 30-áig 650 szabadult helyezkedett el a munkaerőpiacon vagy regisztrált álláskeresőként.

A társadalmi izoláció mellett a büntetés-végrehajtás fő feladata a fogvatartottak társadalomba való sikeres visszailleszkedésének elősegítése, a bűnismétlés csökkentése. Ebben kiemelt szerepe van a munkáltatásnak és az oktatásnak - írták.

Ezt a tevékenységet támogatja a projekt, amelynek köszönhetően egy átlagos évben 4000-nél is több fogvatartott tanul a rácsok mögött - közölték.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×