eur:
394.88
usd:
367.65
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Az Év Bortermelője díjjal kitüntetett Szőke Mátyás gyöngyöstarjáni borászatának pincéjében 2018. február 6-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Elhunyt Szőke Mátyás borász

A mátrai borvidék legismertebb borásza 79 évet élt.

Június 21-én elhunyt Szőke Mátyás, a mátrai borvidék emblematikus egyénisége, aki elsőként juttatta a borvidék borait országos és nemzetközi borversenyeken az élvonalba – írja a borespiac.hu.

Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért eredményeivel 2017-ben kiérdemelte az Év Bortermelője kitüntető címet. Műszaki végzettségűként a szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozott borkészítéssel, Zoltán fiával 35 hektáron gazdálkodott.

A hazai borversenyeken folyamatosan az élvonalban szerepeltek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Nagyon fontosnak tartotta, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Járt tanulmányúton Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is.

„Az Év bortermelőjének lenni olyan, mint amikor az ember fejére felteszik a koronát. Ezt a díjat nem egy jó borért adják, hanem egy élet munkáját értékelik vele. Elismerik, amit eddig a magyar borért, a mátraaljai borvidékért tettem” – mondta 2018 januárjában.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×