eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A Fudan Egyetem és a járvány is téma volt a parlamentben

Gyurcsány Ferenc bekiabálásnak következménye lesz - mondta Kövér László. A Kossuth téren este tüntetést kezdődött.

Párbeszéd: az emberek nem akarnak kínai egyetemet Budapesten

Szabó Tímea (Párbeszéd) napirend előtt arról beszélt: az emberek nem akarják a kínai hitelből épített kínai egyetemet, helyette a vidéki magyar fiataloknak akarnak Budapesten lakhatást. Orbán Viktor azt ígérte, nem lesz olyan, ami a budapestieknek nem kell, és be kellene tartani az ígéretét a miniszterelnöknek - mondta. Hozzátette: ennek ellenére szavazást akarnak a parlamentben a Fudan Egyetemről.

Közölte: aki elfogadja ezt a törvényt, az a magyarok akarata ellen szavaz, feladja Magyarország függetlenségét. A kormány már most eldöntené a Fudan kérdését, de az emberek csak 2023-ban szavazhatnak róla - hangsúlyozta. Hozzátette: ha nem vonják vissza a törvényt, a jövő évi országgyűlési választás erről is fog szólni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában kifejtette: úgy tűnik, az ellenzék is jó eszköznek tartja a konzultációt, pedig a kormány által kezdeményezett konzultációkat támadta. Sajnálatos, hogy egy egyetem kérdéséből politikai kampánykérdést csinálnak, mert egy új egyetem bővíti a tudást és pozitív gazdasági hatásai lehetnek - mutatott rá.

Úgy látja, amit a képviselő mond, az politikai hisztériakeltés, mert még nincsenek kidolgozott tervek, és ha meglesznek, a kormány támogatja, hogy akár népszavazás is legyen e kérdésben. Ha pedig az ellenzék a lakhatás ügyében akar támogatást adni az embereknek, ne támadja a kormány otthonteremtést segítő intézkedéseit - kérte.

Megjegyezte: az embereknek gondot okoznak az óriási dugók Budapesten, egy autósellenes politika rajzolódik ki a fővárosban.

LMP: vissza kellene vonni a javaslatot a Fudan Egyetemről

Keresztes László Lóránt (LMP) közölte: a kormány szerint a Fudan Egyetem ügye nem alkalmas arra, hogy vitát folytassanak róla, kedden mégis szavaznának róla a parlamentben. Ha nem vonják vissza a javaslatot, az azt jelenti, hogy semmibe veszik az emberek véleményét - jelentette ki.

Azt mondta: a közpénzek kiszervezéséről nem kérdezték meg az embereket, és fideszes irányítás alá vonták szinte a teljes magyar felsőoktatást. Most pedig a magyarok akarata ellenére akarják megépíteni a kínai campust Budapesten a magyar adófizetők pénzéből - fűzte hozzá.

Megjegyezte: az elfogadandó költségvetés nem az újraindítást segíti, hanem a jövő felélését jelenti, és lesöpörték az ellenzék hozzá benyújtott javaslatait.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, korábban Karácsony Gergely tönkretette az LMP-t, és mostanra a párt feladta a korábbi elveit, teljesen betagozódott a "Gyurcsány-kórusba", ezt bizonyítja a képviselő felszólalása is.

Közölte: a Fudan Egyetem ügyében a tervezés zajlik, az ehhez szükséges jogszabályok vannak a Ház előtt. Ha elkészülnek a tervek, a költségbecslések, akkor lehet érdemben vitát folytatni és akkor érdemes megkérdezni az emberek véleményét - fejtette ki.

Kitért rá: a felsőoktatási modellváltás hozzájárul a magyar fiatalok sikerességéhez, és a kormány jelentős fejlesztési forrásokat biztosít az egyetemeknek.

DK: az emberek meg fogják buktatni a kormányt

Gyurcsány Ferenc (DK) azt mondta, remélhetőleg ez az utolsó tavaszi ülésszak, amikor a kormánypártok adják a parlament többségét. A kormány megítélésénél az a kérdés, hogy ösztönpolitikát folytat-e, vagy van helye az értelmes szónak, érvelésnek, párbeszédnek - folytatta.

Úgy vélte, rég eldőlt ez a dilemma, a jelenlegi kormány ösztönpolitikát képvisel, a választók ösztöneire játszva, azokkal visszaélve megvonja a nemzettól a lehetőséget, hogy racionális vitában döntsön a jövőjéről. Azonban az emberek erre rájönnek majd és megbuktatják a kormányt - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány a nemzet javára hivatkozik, minden embertelen rendszer ezt tette, azt gondolta, hogy megváltoztatja a hazát, de a kormány veszíteni fog, ahogy az elődei is. Mintáik - Oroszország és Törökország - a világnak nem minták, hanem elrettentő példák - mondta.

Megjegyezte: a szeretet és a szerelem szabadságával megy szembe, amit a kormány tesz.

Dömötör Csaba azt mondta a képviselőnek, hogy az ösztönpolitikához az erőszakosság is hozzátartozik és "maguk ugyanolyan erőszakosak", mint 2006-ban voltak. Művészeket, alkotmánybírókat, újságírókat, másként gondolkodókat fenyegetnek - sorolta az államtitkár.

Közölte: most demokrácia van, ennek következménye, hogy az erőszakos politika ellenzékben van, és az ország érdeke, hogy ez így is maradjon. A magyaroknak van tapasztalatuk a baloldali kormányzásból, és a baloldal most is adóemelést szeretne, szétszedné a családtámogatási rendszert, az egyesült európai államok keretében jogköröket adna át Brüsszelnek - vélekedett.

Gyurcsány Ferenc bekiabált az államtitkár felszólalása közben, amire Kövér László házelnök azt mondta, ennek meglesz a következménye.

MSZP: a Fidesz emberellenes kormányzásának véget kell vetni

Tóth Bertalan (MSZP) véleménye szerint Orbán Viktor 11 év fideszes "szerencsétlenkedés" után rádöbbent, hogy a magyar családok, nyugdíjasok többsége rosszul él. Hozzátette: Orbán Viktornak az is eszébe jutott, hogy jönnek a választások, a vesztét érzi, ezért a fosztogató üzemmód mellett egy kicsit bekapcsolja az osztogató üzemmódot is. Elmondta: ezzel nem lehet eltakarni a valóságot, hogy a Fidesz pocsékul védekezett a koronavírus-járvány ellen, a válságkezelésre szánt pénzt elpazarolta Mészáros Lőrinc támogatására, vadászkiállításra, stadionokra, űrkutatásra, közben orosz és kínai adósságba veri az országot.

Helyesnek minősítette a gyermekes családoknak ígért adóvisszatérítést, de szerinte a jelenlegi rossz helyzetet a Fidesz idézte elő, mert minden olyan javaslatot elutasított a járvány alatt, amely az emberek biztos megélhetését segítette volna. A Fidesz emberellenes kormányzásának véget kell vetni - hangoztatta.

Sürgette a minimálbér adómentessé tételét, az alacsony fizetések adójának csökkentését, az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra, a többi élelmiszer áfájának pedig 18 százalékra csökkentését, valamint a nyugdíjfelzárkóztatást.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, az ellenzék a 2010 előtti korszakot hozná vissza a Gyurcsány Ferenc mögötti emberekkel. Elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte, hogy a DK elnöke után azt mondják, észszerűtlen és elvetemült dolog, hogy a magyar családok visszakapják az szja-t.

Minden magyar család hátrányára politizálnak - vádolta az ellenzéket.

Szóvá tette, hogy milyen csekély mértékben emelte a baloldal kormányon a minimálbért, hogy hogyan kezelte a válságot. Kitért arra is, hiába akarja az ellenzék a kispénzűek érdekeit védeni, a miniszterelnökei - Gyurcsány Ferenc, Medgyessy Péter és Bajnai Gordon - milliárdosok. Teljesen hiteltelen az ellenzék - hangoztatta.

Jakab Péter: nem lehet elnémítani

Jakab Péter (Jobbik) kifogásolta, hogy a fideszesek nem mennek be a parlamenti ülésterembe, ha felszólal, holott nekik ez a munkahelyük, ahol milliós fizetésért ülnek.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem akarja elfogadni az Orbán-rendszert, le akarja győzni azt. Hozzátette: nem akar olyan emberré válni, mint a 30 éve országgyűlési képviselő politikusok, megalkuvóvá, szolgalelkűvé, hatalommániássá, tolvajjá.

Hozzátette: számára egyetlen mérce létezik, az igazságérzete. Ragaszkodik ahhoz, hogy kimondhassa: elég volt abból, hogy a kormánypártok megalázzák, kisemmizik a magyarokat, kormányzás helyett mást sem tesznek, mint lopnak és gyűlölködnek.

Ha a kormánypártokat sérti az igazság, nem az a megoldás, hogy őt elnémítják - közölte Jakab Péter. Mint mondta, büntetésekkel őt nem lehet elhallgattatni, csak tisztességes kormányzással, adjanak jólétet a magyaroknak és "esküszöm befogom a számat". Úgy fogalmazott: nem hátrál, történjen bármi, "a hazámat nem adom", "maradok az, aki vagyok, egy egyszerű vidéki gyerek". Soha nem fognak tudni megtörni a budai Vár urai, se a köpcösök, se a bajszosok - hangoztatta.

Kövér László házelnök közölte, a tavaszi ülésszak utolsó ülése miatt igyekszik méltányos és elnéző lenni a képviselővel. Reméli, a képviselőnek nyáron lesz módja kipihenni magát és mentálisan sokkal jobb állapotban lévő frakcióvezetőt üdvözölhetnek majd - mondta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára megjegyezte, hogy a jobbikos képviselő felszólalásának nagy része önmagáról szólt. Rossz produkciónak tartotta azt, amit a képviselő hétről hétre előad. A hitelességet hiányolta a politikus felszólalásaiból, mivel a Jobbik összeállt a legnagyobb posztkommunista oligarchával.

Szerinte a Jobbik-elnök elárulja sajátjait, amikor azok mellé áll, akikkel szemben a pártja létrejött. Megjegyezte azt is, Gyurcsány Ferenc a rendszerváltás előtt is politikai vezető volt.

Kifogásolta azt is, hogy a koronavírus-járvány alatt semmit nem csinált a Jobbik, a kormányt támadta inkább. Az államtitkár korunk Julius Caesarjának nevezte a jobbikos politikust, nem a dicsőséges hadvezérnek, hanem olyan embernek tartotta, aki jött, látott és majd nem győz bocsánatot kérni.

KDNP: sikeres járványkezelés után újraindítjuk a gazdaságot

Simicskó István (KDNP) kihívások évszázadának nevezve a 21. századot azt mondta, sikeres volt a koronavírus-járvány elleni védekezés. A kormány mindent megtett, jól szervezte a védekezést - jelentette ki.

Szólt arról is, hogy a baloldalra a védekezés során sem lehetett számítani, sőt még hátráltatta is azt.

Elmondta, hogy a jövő évi költségvetés segíti a gazdaság újraindítását és bízik benne, hogy az kellő garanciát jelent a magyar családoknak a boldoguláshoz.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára rámutatott arra, hogy a válságban nagyon fontos volt a stabil gazdasági háttér, a szuverén nemzeti politika, az emberek összefogása, a patrióta gazdaságpolitika.

Bele se merünk gondolni, mi lett volna, ha Gyurcsány Ferenc vezeti az országot a járvány alatt - hangoztatta, majd felidézte a 2010 előtti baloldali válságkezelést.

Bírálta Brüsszelt is, amely szerinte béna kacsaként viselkedett, szerinte mindenütt a nemzeti válaszok tudtak csak valós eredményt felmutatni.

Kitért arra is, hogy a járvány harmadik hullámának letörése után biztonságosabb és kevésbé törékeny gazdaságot akarnak létrehozni.

Fidesz: a családokat viselte meg legjobban a válság

Selmeczi Gabriella (Fidesz) köszönetet mondva az egészségügyi dolgozók munkájáért hangsúlyozta: a koronavírus-járvány harmadik hullámának legyőzéséhez nemzeti összefogásra volt szükség. Hozzátette: a baloldal azonban pánikkeltéssel igyekezett elbizonyítani az embereket, különbséget tettek vakcina és vakcina között.

Megjegyezte: a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően Magyarország 1-1,5 hónappal hamarabb tudott újraindulni az európai országoknál. A gazdaság újraindításának legújabb elemét, az 5,5 százalékos GDP-emelkedés esetén a gyermeket nevelőknek az átlagjövedelem mértékéig szóló személyi jövedelemadó-visszatérítést azért nevezte fontosnak, mert a családokat viselte meg leginkább a járvány.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, hogy a baloldalra nem lehetett számítani a járványidőszakban. Úgy fogalmazott: a baloldal valós programja a vizitdíj újbóli bevezetése, melyről Gyurcsány Ferenc beszélt és a kórházak 45 százalékának bezárása, amelyet László Imre, a DK politikusa említett egy televízióinterjúban.

A baloldal azért nevezi a családok számára előnyös kormányzati adóvisszatérítési javaslatot ésszerűtlennek és elvetemültnek, mert ők nem a magyar családoknak adnák vissza ezt a pénzt, hanem a bevándorlókra és a bevándorlásra költenék, hogy így feleljenek meg Brüsszelben - vélekedett.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×