eur:
387.68
usd:
359.89
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Nyitókép: Pexels.com

Mostantól tényleg érték a használt sütőolaj

A "Cseppet sem" programban már 820 település 1400 konténerében lehet leadni a használt olajat, zsiradékot. Elmondjuk, mi lesz belőle.

Egyre több, jelenleg több mint 1400 helyen lehet leadni az országban a használt sütőolajat az erre a célra kijelölt helyeken, konténerekben. A leadott sütőolaj 100 százalékát újrahasznosítják – tudta meg az InfoRádió Cserháti Lászlótól, a "Cseppet sem" program vezetőjétől.

"Egyetlen liter használt sütőolaj körülbelül 1 millió liter vizet tesz fogyasztásra alkalmatlanná. Eddig Magyarországon szinte megoldatlan volt a leadás lehetősége, az olaj nagyrészt sajnos a csatornába került, onnan a szennyvíztisztítóba; a talajflórába kerülve tönkretesz mindent, eltüzelve pedig káros füst keletkezik" – hívta fel a figyelmet Cserháti László.

A Biotrans Kft. a "Cseppet sem" programon keresztül foglalkozik a begyűjtéssel 2020 októbere óta, azóta 820 településre terjedt el a program, ennyi helyen van gyűjtőedény.

"Pest megyében elég jól állunk, 115 település érintett, és Budapest több kerületében is már van gyűjtés, illetve zajlanak a tárgyalások" – emelte ki. A Cseppetsem.hu portálon elérhető a gyűjtőhelyek listája.

A leadásról:

  • lezárt csomagolás: műanyag palack vagy befőttes üveg
  • a sütőolaj mellett sütőzsiradékot, kókuszolajat és pálmaolajat is le lehet adni.

Az anyag 90 százaléka hasznosítható, biodízel lesz belőle. A zaccból (10 százalék) biogáz lesz, ebből elektromos áram termelődik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×