eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Egy kislány kézműves foglalkozáson vesz részt a zuglói Jókai Mór Általános Iskolában tartott napközis nyári táborban 2015. július 21-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megindult a roham a táborhelyekért – íme a tudnivalók

A tavalyi év tanulságai alapján egyértelmű hatalmas érdeklődésre számítanak a táborszervezők, amelyek többségében a tavalyi árakon rendezik meg a programokat – hangsúlyozta a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője. Tóth Béla kiemelte, hogy csak oltással rendelkező felnőttek foglalkozhatnak a gyerekekkel, akik a szigorú előírások mellett biztonságban lehetnek.

Tóth Béla szerint az idei évben a legfontosabb, hogy bizalmat és nyugalmat adhassanak a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt. A Táborfigyelő oldal vezetője szerint ezt szolgálják egyfelől a már a tavalyi évben szigorított egészségügyi és biztonságügyi szabályok, amelyek már önmagukban garantálták azt, hogy nem terjedt a koronavírus a táborokban, ezáltal nem alakultak ki gócpontok, valamint, hogy a táboroztatók többsége már be van oltva, a nyári szünet kezdetére pedig mindenki be lesz.

„Az a fontos, hogy végre élményt tudjunk adni a gyereknek, és szabad nyaruk lehessen”

– ismételte meg.

A szakember kifejtette: nagyjából egy hónappal a vakáció előtt az látható, hatalmas az érdeklődés a gyermektáborok iránt, és

a legjobb ár–érték arányú turnusok nagyon gyorsan telnek.

Éppen ezért azt javasolja a szülőknek, hogy minél előbb próbáljanak foglalni, már csak azért is, mert május 20-ig a legtöbb helyen érvényben vannak az igen jutányos előfoglalási kedvezmények. Választani pedig van miből, hiszen csak a Táborfigyelőn több mint 850 táborturnus érhető el.

Tóth Béla arra is figyelmeztetett: amennyiben bárhol máshol keresgélnek a szülők, legyenek nagyon alaposak és körültekintőek, ugyanis csak a legálisan működő táboroktól várható el, hogy minden egészségügyi szabályt betartanak. „Mi előszűrjük a táborokat, nálunk az elérhető táborok, mind így működnek” – szögezte le.

Vagyis amit mindenképpen tudni kell, hogy legálisan működik-e a tábor, aminek alapfeltétele, hogy azt egy vállalkozás, egy alapítvány vagy egy egyesület szervezze. Ezek esetében árulkodó lehet, hogy az előlegről kapunk-e számlát, de akár az is, ha a szülő rákérdez, fertőtlenítik-e a tábort a turnus megkezdése előtt, és arra egyértelmű igen válasz érkezzen, hiszen ez kötelező. De akár az is, hogy kapnak-e a gyerekek higiéniai oktatást a tábor megkezdésekor.

Jó hír a szülőknek

Az eddigi jelentkezések alapján az idei évben a sport- és az angol-, illetve a kalandtáborok a legnépszerűbbek, továbbá sokan foglalnak – hagyományosabbnak számító – kézműves- vagy lovastáborokat. Ugyanakkor különlegesebb, extrémebb táborokat is nagy számban keresnek, úgy mint jobb agyféltekés rajztábor, androidos alkalmazás-fejlesztő tábor, de akad dzsungelkörülmények között megrendezett katonai tábor is – sorolta a szakember.

Az árak tekintetében az a jó hír a szülők számára, hogy a táboroztatók döntő többsége (70 százaléka) nem tervez drágítást, így aztán

a táborok zömében a tavalyi árakon lehet foglalni.

Mindez egy napközis tábor esetében 33-35 ezer forintos heti díjat jelent, míg egy ottalvós tábor esetében a költség 53-55 ezer forint között alakul átlagosan. Ugyanakkor attól lesz értékes egy tábor, hogy minél több aktív programot kínál, és minél több impulzus és élmény éri a gyereket – emelte ki Tóth Béla.

Amire fel kell készülni

A tavaly bevezetett szigorúbb egészségügyi és biztonsági szabályok értelmében idén is kizárólag egészséges gyerekek és felnőttek vehetnek részt a táborokban, utóbbiak esetében ráadásul kötelező a koronavírus elleni védőoltás megléte. A fentiekről mindenkinek nyilatkoznia kell, értelemszerűen a gyerekek esetében a szülőknek. A táboroztató további kötelezettsége, hogy induláskor fertőtlenítse a teljes tábor területét, valamint, hogy higiéniai oktatát tartson a gyermekek számára. Az sem mellékes, hogy amennyiben valaki megbetegszik, azt a személyt rögtön el kell különítenie a többiektől, amire külön helyiséget kell fenntartani, és személyzetet biztosítania. A Covid miatt szigorított szabályok értelmében azokban a táborokban, ahol a gyerekek száma meghaladja a 300 főt, tábororvosnak is lennie kell!

„Ezek betartásával nyugodtan lehet tábort szervezni” – összegezte a Táborfigyelő vezetője.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×