eur:
386.7
usd:
355.86
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Az érvényes szavazás szabályait bemutató tabló az önkormányzati választáson a zuglói Örökzöld Óvodában kialakított szavazókörben 2019. október 13-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ők indulhatnak az ellenzéki kormányfői előválasztáson

A hivatalos bejelentés már csak formaság kettejük, a főpolgármester és az Európai Parlament alelnöke esetében.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy Jakab Péter, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter mellett Karácsony Gergely és Dobrev Klára is elindul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek őszi előválasztásán.

Karácsony Gergely korábban az RTL Klubnak még azt mondta, hogy a háta közepére sem kívánja a miniszterelnök-jelöltséget.

"Nekem nincs ilyen ambícióm, sőt továbbmegyek: a hátam közepére »kínálkozik« egy ilyen kihívás, hiszen az embernek, akinek ezt a kampányt meg kell vívnia, majd utána az országot ilyen körülmények között kormányoznia, az nagyon nagy terhet vállal" - fogalmazott.

Az InfoRádió Aréna című műsorában januárban úgy fogalmazott, "nekem nincsenek ilyen terveim, ugyanakkor másoknak vannak velem terveik". Azt is hozzátette, nincsenek ilyen ambíciói, "de az, hogy végső soron lesz-e előválasztás és hogy ezen én indulok-e, ez az elkövetkező hónapban ki fog derülni". Egyelőre azonban nem nyilatkozott az ügyben.

A főpolgármester néhány nappal ezelőtt az ATV-ben már úgy nyilatkozott, hogy akkor nem lesz miniszterelnök-jelölt, ha nem lesz előválasztás.

"Én egyszer

nyertem egy előválasztás révén egy főpolgármester-választást, pontosan tudom azt, hogy a sikerben mekkora szerepe volt annak, hogy nem egy kalapból előhúzott jelölt voltam,

hanem a változást akaró emberek jelöltje, az a jelölt, akit a változást akaró magyar polgárok megszavaznak közös miniszterelnök-jelöltnek, az joggal mondhatja azt, hogy ez a versenyfutás nem az ellenzékről és a kormányról szól, hanem arról, hogy a magyar emberek visszaszerezzék a szabadságukat. Aki ezt a lehetőséget nem kapja meg, az sokkal nehezebben fog nyerni."

Néhány napja Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke ugyancsak az ATV-nek azt mondta, hogy az egyéni választókerületekben mindenhol lesz előválasztás.

"Lesz 106 helyen előválasztás, és össze fogunk kapaszkodni"

- mondta.

A Telex értesülése szerint Karácsony Gergely már eldöntötte, hogy miniszterelnök-jelölt lesz, csak a koronavírus-járvány miatt még nem akarja bejelenteni. Ha tényleg jelölteti magát, akkor az MSZP, a Párbeszéd és az LMP fogja támogatni.

Az is nagyon valószínű, hogy a DK Dobrev Klárát, az Európai Parlament alelnökét, Gyurcsány Ferenc pártelnök, parlamenti frakcióvezető, volt miniszterelnök feleségét indítja el az ősszel esedékes előválasztáson, és ezt a Telex értesülése szerint vasárnap jelentik be.

A Jobbik parlamenti frakcióvezetője, Jakab Péter már korábban közölte, hogy kormányfő szeretne lenni, ahogyan Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke is ringbe szállna, először az ellenzéki riválisokkal, végül pedig győzelme esetén jövő tavasszal, Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, aki Új Világ Néppárt néven indított pártot, 2020 októberében beszélt arról, hogy indulna az előválasztáson, és vállalná, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×