eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Oltópontot jelző tábla a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórháza előtt Békéscsabán 2021. április 11-én. Ezen a napon a német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával oltották be a pedagógusokat.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Így "vakcinalepattanózik" a magyar

Az élelmesebbek és a türelmetlenebbek egy kis sorban állás után sikerrel járhatnak.

Vakcina nem maradhat felhasználatlanul – ez már többször is elhangzott az operatív törzs napi tájékoztatóin, és érthető a szempont, hiszen a korlátozott oltásmennyiség mellett fontos, hogy minden rendelkezésre álló adagot eloltsanak az oltópontokon. A háziorvosokhoz és az oltópontokra pontosan annyi embert hívnak be, ahány adag vakcina van, de előfordul, hogy néhányan nem jelennek meg, a felbontott ampullákat viszont fel kell használni – ilyenkor juthatnak lehetőséghez a vakcinavadászok.

Már február elején írt az Infostart arról, hogy az Egyesült Államokban már szokássá vált az esti sorban állás az oltóhelyek előtt abban a reményben, hogy a megmaradó adagokból olyanoknak is jut, akiket aznapra nem rendeltek be. A jelenség már hetek óta tapasztalható itthon is, elsősorban a nagyobb oltópontoknál bukkan fel estefelé több ember abban a reményben, hogy az egészségügyi személyzet oltásra várókat keres majd a felnyitott vakcinaampullák felhasználásához. (A háziorvosok inkább a körzetükben lévő regisztráltak közül hívnak be telefonon sürgősséggel pácienseket.)

A Blikknek most Nyoszoli Ákos operatőr mesélte el, hogy egy barátjának az oltóponton jelezte a nővér, hogy többen nem jöttek el a megkapott időpontra, és szóljon az ismerőseinek, mert a hivatalos rendelési idő után azonnal beolthatják őket. Mire odaértek, már legalább hatvan ember állt ott sorban. Egy asszisztens felírta a neveket, taj-számokat, és közölte, nagyjából 80-100 adagra elég megbontott ampulla van az oltópontokon. Be is oltottak minden utólag jelentkezőt.

A tájékozódásban - hogy hol lehet vakcinához jutni és mikor - a Facebookon külön csoportok is alakulnak a lap összeállítása szerint, például Budajenő környékén is van ilyen.

A lap által megkérdezett orvos megerősítette, nem lehet visszafagyasztani a többadagos dobozból kivett oltóanyagot, ezért logikus, hogy az oltóponton dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy cseppje se menjen kárba, de erre egyelőre nincs szabályozás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×