eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Unsplash.com

Ezzel indul a napunk, de már az alvásunk is rossz miatta

Egy kutatás eredménye szerint a brit fiatalok több mint harmada mobiltelefon-függő. A magyar helyzet sem lehet jobb, a közösségi oldalakat használók fele reggel a telefonjával indítja a napot.

A felsőoktatásban tanuló diákok közel 40 százaléka az okostelefonja rabja, és emiatt az alvásminőségük is rosszabb – derül ki a Frontiers in Psychiatry című tudományos szaklap egyik tanulmányából. A Kings College kutatói több mint ezer 18 és 30 év közötti diákot kérdeztek meg mobilhasználati szokásaikról. Az eredmények azt mutatták, hogy

a hallgatók 38,9 százaléka okostelefon-függő, és közülük háromból ketten rosszul is alszanak.

A tanulmány szerint az sem mindegy, hogy elalvás előtt mennyi idővel tették le a telefont: minél nagyobb volt az időtáv, annál jobb volt az alvás minősége is.

Nemrég Zacher Gábor toxikológus egy, a függőségekről szóló előadásában az Agora szombathelyi kulturális központban azt mondta:

a közösségi média a kábítószerekhez hasonló mértékű függőséget okozhat.

A szakember emlékeztetett, hogy a magyar lakosság jelentős része, körülbelül hatmillióan használják már a Facebookot, és legalább az 50 százalék ébredéskor elsőként a mobilját nézi meg. Sőt, a 12 és 30 év közötti korosztály nulla százaléka nyilatkozott úgy, hogy 24 óránál többet bírna ki a telefonja nélkül – tette hozzá Zacher.

Az angliai tanulmány megjegyzi, hogy néhány szakértő vitatja az okostelefon-függőség kifejezést, ráadásul

ezt a függőséget egyik globális egészségügyi testület sem ismeri el, és nincs rá hivatalos klinikai diagnózis sem.

A mostani tanulmány például azt nevezte okostelefon-függőnek, aki legalább napi 5 órát használja a készüléket, akik emiatt hétköznapi tevékenységeiket nem végezték el, és akik szorongást éreztek, ha nem férhettek hozzá a készülékükhöz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×