eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Judák Rita orvos előkészíti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát a Vasútegészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. oltópontján Szegeden 2021. március 31-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Mennyire fertőzhet egy tünetmentes beoltott ember? Megvan a válasz

A járványegészségügy egyik különösen fontos kérdése, hogy ha valakit beoltottak a vakcinával, ám mégis megfertőződik, képes-e továbbadni a vírust másnak?

Egy igenlő válasz azt jelentené, hogy a vírussal szembeni harcban sokkal-sokkal rögösebb út áll előttünk. Ám a válasz valószínűleg a nem - derült ki Kemenesi Gábor szerdai vakcinahíradós YouTube-videójából.

A pécsi egyetem virológusa egy olyan tanulmányt hozott fel példának, amely Izraelben, a világ legjobban átoltott országában készült január 16-tól március 20-ig, és a medrxiv.org orvostudományi portálon jelent meg. A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a társadalom többi csoportjára – és főként a fiatalokra – a 19–50 év közöttiek átoltottsága. Az eredmények azt mutatják, hogy

ahogyan a fenti korosztályban emelkedett az átoltottság mértéke, úgy csökkent az esetszám a 18 év alattiak között, de ezzel párhuzamosan minden korosztálycsoportban.

Egy másik tanulmányt is idézett Kemenesi Gábor: az Egyesült Államokban 2500-4000 fős mintán, folyamatos teszteléssel vizsgálták a Pfizer- és Moderna-vakcinákkal beoltott embereket az USA-ban 2020 decembere és idén március között - szemlézett az Index. A cél ugyanaz volt, mint Izraelben: kideríteni a tünetmentes fertőződés kockázatát. Azt találták, hogy az első oltás után 14 nappal a beoltottak 80 százaléka védett lett a tünetmentes fertőzéssel szemben is, a második dózis után pedig már a 90 százalékuk szerzett ugyanilyen védettséget.

"Ez kegyetlenül jó hír, ugyanezt látjuk az izraeli adatokban is, és ezért zsugorodik náluk a járvány"

– fogalmazott a kutató, és hozzátette: a vírus ugyan ettől még megmaradhat közöttünk, de tizedakkora mértékben, mint korábban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×