eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Fővárosi önkormányzati rendész és egy gyalogos a lezárt Margitsziget bejáratánál 2020. április 10-én. A koronavírus-járvány miatt a fővárosi önkormányzat a húsvéti ünnepek alatt lezárja a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot minden nap reggel 8 és este 10 óra között.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Fővárosi fordulat: a Margitsziget lezárásától a rakpart megnyitásáig

A járvány első hulláma idején élen járt Budapest vezetése a közterületek lezárásában, míg most, amikor nagyságrendekkel súlyosabb a járvány, megnyitotta hétvégére a pesti rakpartot is a gyalogosok előtt, és a szakemberek szerint is járványveszélyes tömeg alakult ki.

Tavaly április 9-én jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, hogy péntektől hétfőig, minden nap reggel 8 és este 10 óra között lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot. A cél az volt, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg.

Aznap 1190 főre nőtt Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt újabb 11 beteg, ezzel 77 főre emelkedett az elhunytak száma.

A főpolgármester akkor jelezte, hogy arra kérte Budapest rendőrfőkapitányát, a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésnek, és utasította a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét, hogy munkatársaival mindenben legyen a BRFK segítségére.

„Tisztában vagyok vele, hogy a döntés a kikapcsolódni vágyó budapestiek körében népszerűtlen lehet, sokaknak okoz kényelmetlenséget. A járvány terjedésének megfékezése azonban most nehéz döntéseket tesz szükségessé" – közölte közösségi oldalán akkor Karácsony Gergely. A Margitszigetet egy hónapon át minden hétvégén zárva tartották, és csak a május 8-i hétvégén volt ismét látogatható.

Most, amikor pénteken az eddigi legtöbb magyart, 11 265 embert regisztráltak új fertőzöttként, az aktív Covid-19 betegek száma meghaladta a 200 ezret, elhunyt aznap 275 beteg, akkor a főváros úgy döntött, hogy a hétvégén újra birtokba vehetik a kerékpárosok, a gyalogosok, a görkorisok és a kutyások a rakpartot. Sőt, a Margit hídtól a Közraktár utcáig tartó szakasz ezentúl minden hétvégén, a rakparttal kapcsolatos munkálatok elkezdéséig várja a budapestieket.

A lépést járványügyi okokkal is indokolták, mert bővíteni akarják azoknak a helyeknek a számát, ahol kényelmesen ki lehet élvezni a jó időt, betartva a távolságtartás szabályait.

"Megnyitjuk a gyalogosok számára hétvégén a pesti rakpartot, ezzel azt segítve, hogy ne alakuljanak ki csoportosulások, ne gyűljenek össze sokan a legnépszerűbb kirándulóhelyeken. A rakpartot érintő beruházások elindításáig ezentúl minden hétvégén birtokba vehetik a gyalogosok, sétálók, kerékpárosok. Így több lesz a gyalogosan bejárható szabad tér Budapesten, kevesebb lesz az esély arra, hogy sokan legyenek egy helyen" – írta Facebook-oldalán a főpolgármester.

Több olvasónk jelzése alapján ezzel inkább arra volt esély, hogy egy újabb helyen legyenek sokan, ugyanis különösen szombaton rengetegen látogattak ki a lezárt pesti rakpartra, az emberek jelentős része nem hordott maszkot, és a távolságtartási szabályokat sem tartotta be. Ami még nagyobb gond, hogy a jelek szerint a védelmi szabályok betartására sem a rendőrség, sem az önkormányzati rendészek nem ügyeltek, pedig a kilátogatók jó részével szemben felléphettek volna.

A jelenség járványügyi veszélyeire több egészségügy szakember is felhívta a figyelmet, "tele a rakpart, az emberek harmada maszk nélkül. Ennek meglesz a böjtje, sokan még mindig nem érzik át, hogy mennyire súlyos a helyzet" – nyilatkozott Zacher Gábor.

A szabadban jobban meg tudjuk őrizni az egészségünket, mint zárt térben, de továbbra sem szabad maszk nélkül, hatalmas tömegekben mozogni, hiszen a járvány felszálló ágban van − többek között erről is beszélt Szlávik János, reagálva, hogy a hétvégén zsúfolásig megtelt a város, legtöbben pedig maszkot sem viseltek.

A járvány továbbra sem lassít itthon. A húsvéti hétvégén – noha várhatóan rossz lesz az idő – nyilván ismét sokan mennek a szabadba, de az a kérdés, hogy korlátozzák-e a mozgásukat, vagy pedig szigorúbban ellenőrzik a szabályok betartását, mert így újabb és újabb gócpontok alakulhatnak ki.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×