eur:
389.63
usd:
359.17
bux:
67906.51
2024. június 3. hétfő Klotild
Nyitókép: Pixabay.com

Bemutatkozik a LED-szalag (x)

Ma egyre több helyen szolgál dekorációs elemként, egyre több személy vásárolja és próbálja meg beszerelni, mégis nagyon sokan vannak azok, akik még egyáltalán nem hallottak róla, vagy legalábbis nem ismerik a működését.

Érdekes módon sok villanyszerelőtől is hallottuk már, hogy nem tudják, hogyan kell telepíteni, pedig a nagy érdeklődésre való tekintettel éppen itt lenne az ideje a megismerésnek. Cikkünk ebben segít most, a LED-szalag alaptulajdonságait mutatjuk be.

A LED-szalag működése

Ha nem ismerünk egy terméket, akkor először mindig az alapokra kell kitérni, előbb érdemes megismerkedni magával a termékkel, majd jöhetnek a részletek. A LED-szalaggal kapcsolatban elsősorban azt kell kiemelni, hogyan is működik, vagyis mire van szükség a működéséhez. A szalag 12V egyenárammal működik, ritka az az eset, amikor többre lenne szükség, de vannak azért olyan különleges változatai is, amelyek 24 vagy 230V-ot igényelnek.

A működés megoldható akkumulátorról és hálózatról, amely esetben nélkülözhetetlen a feszültségszabályozó használata, mivel a túlfeszültséget nem nagyon bírja el a LED, akkumulátor esetében pedig erre lehetőség van. A legbiztonságosabb és legegyszerűbb használat ha tápegységről működtetjük. Ilyenkor arra van szükség, hogy megtaláljuk a teljesítményben megfelelő, hozzá illő adaptert, amelyet a DC Jane tápcsatlakozóval kell összekötni, konnektorba dugni, és élvezni, ahogyan egy új világítási forrást nyertünk. A kikapcsolás is egyszerű, csak ki kell húzni a konnektorból.

Fel kell hívnunk egy dologra a figyelmet, ami pedig a hővezetés, érdemes ugyanis a nagyobb teljesítményű szalagoknál az izzósornak különösen jó hővezetést biztosítani – így biztonsággal lehet használni a szalagot. A szakemberek erre legfőképpen az alumínium profilt ajánlják, mert az jónak bizonyul a hővezetés tekintetében, és még relatív esztétikus is. Azt is érdemes tudni, hogy nem kizárólag biztonsági szempont ez, hanem a hosszabb élettartam miatt is ajánlott, hiszen a túlmelegedés rövidíti az élettartamot.

LED működése kapcsolóról

Nem kötelező persze a LED-szalag bekötése úgy, hogy csak bedugással és kihúzással lehessen működtetni, a be- és kikapcsolásra már sokkal praktikusabb megoldások is léteznek, mint például a villanykapcsoló beszerelése. A szalag és az adapter közé beszerelt kapcsoló tökéletes megoldás, ha könnyedén szeretnénk működtetni a szalag izzóit. Sokan azért is kedvelik ezt a fényforrást, mert igazából nem egy egyszerű fényforrásról, hanem dekorációról van szó, ami fényt is ad. Ez abban mutatkozik meg, hogy a fényerőn is lehet változtatni, szabályozni, amellyel természetesen a hangulaton is változtathatunk, de akár a hőleadást is szabályozhatjuk.

Vannak olyan speciális LED-meghajtók is, amelyeket szintén az energiaellátáshoz lehet használni, méghozzá úgy, hogy míg az eszköz rá van kötve a villamoshálózatra, addig a tápegység a falban, álmennyezetben, gipszkarton alá van rejtve, tehát nem látszik – ez esztétikailag a tökéletes választás. Ebben az esetben fali kapcsolót használnak, ami ugyancsak praktikus, és itt lépnek már be a legmodernebb, távirányítós eszközök is.

A monostabil billenőkapcsolónak hála – és persze a különleges fényerő-szabályozásra alkotott tápegységnek köszönhetően – már arra is lehetőség van, hogy akár másik szobából irányítsuk a LED-szalag fényét és fényerejét, ami pontosan azt jelenti, hogy kiállításoknál, színpadi produkcióknál is tökéletes hasznát vehetjük a hangulatvilágításnak.

A dekorációs fények új dimenziója a LED-szalag, amely még ki tudja, hogy mit tartogat a jövőre.

(x)

Címlapról ajánljuk
Mi fizetjük meg az árát: a Google ismét az internet átírására készül

Mi fizetjük meg az árát: a Google ismét az internet átírására készül

A technológiai óriáscég, úgy tűnik, mindent egy lapra tett fel: a mesterséges intelligenciára. Egy májusi fejlesztői konferencián egy sor új AI-alapú szolgáltatásból adott ízelítőt. Ágazati elemzők szerint az újítások közepette azonban egy dolog nem változik: továbbra is a felhasználók adatai „hajtják” majd Google-t. A tartalomgyártók viszont attól félnek: láthatatlanná válnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×