eur:
385.41
usd:
354.64
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Idős vásárlók pakolnak autójuk csomagtartójába egy üzlet előtt az I. kerületi Mészáros utcában 2020. november 24-én. A koronavírus-járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés értelmében a kormány elfogadta az Idősek Tanácsa javaslatát, így ettől a naptól hétköznapokon a 9.00 óra és 11.00 óra közötti, hétvégén a 8.00 óra és 10.00 óra közötti időszakban vásárlási idősávot kapnak az idősek. Ebben az időintervallumban csak a 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba és a gyógyszertárakba.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Komoly kéréseket fogalmazott meg az orvosi kamara

Heti egy bevásárlás, a plázák bezárása, a kirándulások, családi programok halasztása is a javaslatok között szerepel.

A súlyosbodó járványhelyzet miatt további szigorításokat szorgalmaz a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége.

A testület közleményében a döntéshozóktól azt kéri,

  • azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát,
  • tiltsák meg közterületen a három embernél nagyobb csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek.
  • Rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban csak az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és
  • a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.

A MOK elnöksége mindenkitől azt kéri, hogy

csak rendkívül indokolt esetben mozduljon ki otthonról.

Javasolják, hogy a lakosság tervezze meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum egy alkalommal menjenek boltba, és aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket. Továbbá kérik, hogy ne látogassuk a szeretteinket, ne találkozzunk a barátainkkal, ne menjünk a hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre, kerüljünk minden halasztható utazást - belföldön is -, és

idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás.

"A találkozások csökkentése, a távolságtartás, a helyes maszkviselés és a kézmosás most emberéletek számában mérhető személyes felelősség" - fogalmaztak. Kiemelték: "a népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon". A kórházi osztályok túlnyomó része már Covid-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már Covid-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére - írták.

A MOK elnöksége szerint az oltási program gyors, eredményes végrehajtásában "kifejezetten jól állunk", de az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, hány honfitársunkat veszítjük el, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik.

Ezért egyszerre kell erőltetett menetben folytatni az oltási programot és erősíteni a személyes védekezést, távolságtartást, kapcsolatminimalizálást - írták.

Címlapról ajánljuk
Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most
Tudósítónktól

Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most

Hétfő délelőttre az iráni vezetés megerősítette, hogy valóban életét vesztette egy helikopter-katasztrófában az ország elnöke és miniszterelnöke. Bár azonnal találgatások indultak meg az idegenkezűségről, Irán legfőbb vallási vezetője „szerencsétlen balesetnek” nevezte a történteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Reagált az izraeli miniszter arra, hogy elfogatóparancsot adhatnak ki Benjamin Netanjahu ellen

Reagált az izraeli miniszter arra, hogy elfogatóparancsot adhatnak ki Benjamin Netanjahu ellen

Erkölcsi vakság egy sorba állítani az izraeli vezetőket és a Hamász palesztin terrorszervezet vezetőit - írta Beni Ganz izraeli miniszter, a hadikabinet tagja hétfőn X (volt Twitter) fiókjában, válaszul annak lehetőségére, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője és Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×