eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Koronavírusteszthez készítenek elő egy mintát a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa a szociális szférában dolgozók tesztelésén az intézet fogászati ügyeletének épületében 2021. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Újabb negatív csúcs a járványban - a nap hírei

Újabb csúcsra került a koronavírus-fertőzöttek napi száma Magyarországon. Nemzeti egységre szólított fel a járvány elleni küzdelemben az emberi erőforrások minisztere. Rendkívüli uniós csúcstalálkozót kezdeményez a vakcinaelosztás miatt 5 tagállam. 2021. március 13-án, szombaton a nap legfontosabb hírei.

Újabb 9.444 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, ez újabb rekord, az elmúlt 24 órában 163 beteg halt meg. Emelkedik a súlyos állapotban lévők száma is, már 8.897 embert ápolnak kórházban, közülük 989-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 141 ezret, eddig 16.790 ember halt meg Magyarországon Covid-betegségben. Közben már 1 millió 293 ezer ember kapott védőoltást.

Nemzeti egységre szólított fel a járvány elleni küzdelemben az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós Facebook-videójában március 15-e alkalmából azt mondta: 1848-ban a magyar nemzet fel tudta mutatni azt a képességet, hogy a nehézségekre egységesen válaszol. A tárcavezető beszélt a favipiravir alkalmazásáról is: a gyógyszer a fertőzés korai szakaszában enyhíti a betegség lefolyását, és segítségével elkerülhető lehet a kórházi kezelés.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint rendkívül nehéz megbecsülni, mikor tetőzik a koronavírus-járvány mostani szakasza. Szlávik János az M1-en elmondta: a járvány megállításához azonban a lakosság 60-70 százalékát kell beoltani.

Norvégiában kórházba került három, AstraZeneca vakcinával beoltott egészségügyi dolgozó; mindhármuknál vérzéses tüneteket, illetve vérrögképződést tapasztaltak. A skandináv ország mellett több állam a napokban leállította a készítménnyel több páciens trombózisos tünetei miatt. Az Európai Gyógyszerügynökség és az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása szerint a vakcina továbbra is alkalmazható, mert nincsenek arra utaló jelek, hogy vérrögképződést okozna.

Aránytalannak tartja a koronavírus elleni oltóanyagok európai elosztását 5 tagállam, amelyek ezért uniós csúcstalálkozó sürgős összehívását kezdeményezik. Az osztrák, a cseh, a szlovén, a bolgár és a lett kormányfő szerint ha a vakcinaelosztás jelenlegi rendszere nem változik, nyárra óriási ellátottsági aránytalanságok lesznek a tagországok között.

A tavaszi szünet végéig automatikusan meghosszabbítják a lejáró gyes, gyed és gyet jogosultságokat - jelentette be a családokért felelős miniszter. Novák Katalin videóüzenetében elmondta: a járvány harmadik hulláma miatt az iskolák ismét átálltak a digitális működésre, és az óvodák sem tartanak nyitva, csak ügyeletet biztosítanak kiemelten szükséges esetben.

Ingyenes internetet kapnak márciusra az általános iskolák tanulói és pedagógusai is - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Schanda Tamás elmondta: a kedvezményre jogosult előfizetők egyéni szolgáltatójuknál kezdeményezhetik a szolgáltatási díj jóváírását.

A Budai Egészségközpont főigazgatója szerint ha megtelnek a kórházi ágyak, romlani fognak a túlélési arányok a koronavírus-járványban. Varga Péter Pál a Népszavának adott interjújában hangsúlyozta: az új járványhullám sokkal nehezebben kezelhető, sok a fiatalabb súlyos beteg, az intézményeknek nincs mozgósítható belső tartaléka.

A Demokratikus Koalíció törvényjavaslatban követeli, hogy a koronavírus-járvány miatt gyermekükkel otthon maradó szülők kapják meg teljes bérüket, és kapjanak fokozott védelmet a munkahelyükön. Az ellenzéki párt közleménye kiemeli: ha a szülők nem tudják megoldani az otthoni munkavégzést, kénytelenek táppénzre menni, ami komoly bevételkiesést jelent.

Utolsó helyen végzett a magyar bértámogatási program az unióban - hívta fel a figyelmet az MSZP. A Eurofound elemzése szerint tavaly áprilisban Magyarországon kapott arányaiban a legkevesebb munkavállaló bértámogatást. Az ellenzéki párt felszólította a kormányt, hogy pályázzon az 1 milliárd eurós uniós munkahelyvédelmi programra és ebből biztosítsa a 80 százalékos bértámogatást.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint nem igaz, hogy a kormány nem tárgyal érdemben a Fővárossal. Fürjes Balázs a főpolgármester Facebook-bejegyzésére reagált, amely szerint a kormány mindmáig nem tette elérhetővé az Európai Uniós helyreállítási tervet, amelyből kiderülne, hogy mire költené a Magyarország éves költségvetésének negyedére rúgó támogatást. Az államtitkár közölte: a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában folyamatos az egyeztetés a fejlesztésekről. Karácsony Gergely ugyanakkor hangsúlyozta: ha kormányzat továbbra sem folytat érdemi konzultációt a fővárossal, azzal nem csupán az unió jogát sérti, de a budapestieket is semmibe veszi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×