eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Bán Tamás orgonaművész a budavári evangélikus templomban tartott húsvétvasárnapi istentiszteleten 2020. április 8-án. A szertartást, amelyen a koronavírus-járvány miatt hívek nem vehetnek részt, ezen a napon rögzítették és majd húsvétvasárnap lesz látható a Budavári Evangélikus Templom és Gyülekezet youtube csatornáján.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Templomzár - nincs egység, de kétség sem

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia bár a templomok nyitva tartása mellett döntött, lehetőséget adott az egyházmegyéknek, hogy ettől eltérő szabályokat alkossanak, ezzel éltek is, de korántsem egyformán. Budapesten a lehető legnagyobb szigor jön - határozatlan időre. Megvan a protestáns döntés is.

Nem volt egyszerű napjuk a járványügyi szigorítások és a hétvégi oltási kampány(ok) kapcsán kommunikáló hivatalos személyeknek, de péntek délre tisztázódott, hogy szombaton és vasárnap csak az SMS-ben behívót kapott hétvégi oltandók kapnak új időpontot, a már korábban berendeltek megkapják az oltást az oltási tervnek megfelelően.

Ugyanez a bonyolult helyzet előállt a katolikus egyházban is itthon; elsőként a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia adott ki járványügyi rendelkezést, ez alapján nem történt meg az "általános misestop" elrendelése, a templomok nyitva maradhatnak - a húsvét megünnepléséről később rendelkeznek -, ám az MKPK közleményében az is szerepelt, hogy ezzel kapcsolatban az egyházmegyék saját hatáskörben hozhatnak szigorúbb intézkedést az országosnál.

A szigor nem is váratott soká magára, a legnépesebb egyházmegye, az Esztergom-Budapesti megyéspüspöke, Erdő Péter bíboros - élve a jogosítvánnyal - elrendelte az "istentiszteletek átmeneti tilalmát" március 8-tól, tehát párhuzamosan az országos rendelkezésekkel, ez azt jelenti, hogy Budapesten és közvetlen környékén most vasárnap lesz egy edőre utoljára személyes jelenlétű szentmise, azt követően "visszaállnak" a templomok a tavaly megismert online misézésre.

FONTOS: "A nyilvános istentiszteletek 2021. március 8., hétfőtől az egyházmegye egész területén szünetelnek" Prot. N....

Közzétette: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye2021. március 5., péntek

Esztergom-Budapest után az Egri főegyházmegye hasonló tartalmú rendelkezést hozott, szintúgy a Váci egyházmegye.

Péntek estig még a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye rendelkezett a kérdésben, de nem hozta meg az előzőekhez hasonló intézkedést, ugyanakkor kérte papjait, hogy figyelmeztesse a híveket, otthon maradhatnak, és számos online szentmise-megtekintési lehetőséget is felkínált. A Székesfehérvári egyházmegye szombat déltájt fogalmazott meg levelet, ebben tisztázza, nincs "misestop", csak nagyobb óvatosság. Szombat este ugyanígy döntött Pécs is.

A kérdésben elsőként megnyilvánuló Görögkatolikus Metropólia sem mond le szertartásairól.

A reformátusoknál is szünetelnek a nyilvános istentiszteletek hétfőtől, az evangélikus egyház vezetése pedig szintén azt javasolja a lelkészeknek, hogy tartózkodjanak ezektől az eseményektől.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×