eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels.com

A Covid idején nem csak a koronavírus pusztít

Fokozott mentális megterhelést okoz az elhúzódó járványhelyzet. A megbetegedéstől való félelem, a szociális és fizikai elszigeteltség, valamint az anyagi bizonytalanság súlyosbíthatják a szorongást az arra egyébként is hajlamos embereknél.

A járvány megfékezésére bevezetett intézkedések miatt teljes mértékben átalakult az emberek élet. A kijárás korlátozása, az otthoni munkavégzés és a digitális tanrend, a társas együttlétek és a szórakozási lehetőségek korlátozása pedig mind-mind hatással bír a mindennapokra, hangulati problémákat és szorongási zavarokat okozhat – mondta Demetrovics Zsolt az InfoRádióban. A vírustól való félelem, a szerettek féltése, valamint a munkahely elveszítése vagy az ettől való félelem is hatással van, "de nagyon változó, hogy ki milyen mértékben képes ezt feldolgozni.”

A szorongás – különösen a túlzott mértékű szorongás – a legkülönfélébb testi és lelki zavarokhoz vezethet. Bár az ember életében egyébként is sok olyan nehézség merülhet föl, amely szorongáshoz vezethet, a mostani helyzetben kiváltképp kérdéses, hogy mekkora készségek vannak ezek leküzdésére. Akinél kevésbé, esetleg csak reflexszerű válasza van, azok esetében mindképp fontos lehet a segítség – tette hozzá az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora.

Meglátása szerint az elmúlt egy év tapasztalatai alapján a pszichológustársdalom – az ellátástól függetlenül – nagyon széles körben igyekezett információt és támogatás nyújtani az érintetteknek. Aki viszont tényleges problémát tapasztal, annak pszichológushoz, pszichiáterhez kellene fordulnia – tanácsolta a professzor. Bár tudvalevő, hogy a tényleges, szemtől szembeni ellátás lehetőségei beszűkültek, ezeket sok esetben kiválóan tudják kompenzálni az online csatornákon elérhetők.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×