eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Így szigorít a kormány – mutatjuk a fontosabb tudnivalókat

A várakozásoknak megfelelően drasztikus lépésekről döntött a kormány a járvány harmadik hullámának megfékezése érdekében.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón hangsúlyozta, hogy a döntéseket azért hozták, mert csak a kontaktusszámok, a találkozások radikális csökkentése vezethet eredményre. „Ha most nem zárnánk, akkor a nyitás is későbbre tolódna” – emelte ki.

A tárcavezető által ismertetett legfontosabb változások:

  • Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat március 8-tól április 7-ig, tehát a tavaszi szünet végéig bezárják. A digitális oktatásra való átállás részleteit az Emmi dolgozza ki.
  • A középiskolákban, egyetemeken változatlanul nem lesz fizikailag tanítás, online zajlik a továbbiakban is.
  • Az üzleteket március 8-án hétfőtől két hétre, tehát március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a drogéria, a patika és a benzinkút – a részletekről az operatív törzs pénteken dönt.
  • Március 8–22 között minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.
  • A konditermek is bezárnak, az igazolt sportolók eseményei zárt kapuk mögött lehetnek szintén március 8 és 22-e között.
  • A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabad téri sporttevékenység másfél méteres védőtávolsággal lehetséges.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorítják a határátlépést a személyforgalomban, a tranzit- és teherforgalomban azonban nem.
  • A szállodák és a vendéglátóipar számára már adott bértámogatást, adókedvezményt minden olyan szektorra kiterjesztik, amelyek üzleteinek most be kell zárnia két hétre.
  • A munkavégzés engedélyezett, de ahol mód van rá, ott biztosítani kell az otthoni munkavégzést.

A Miniszterelnökséget vezető miniszeter azt is közölte: a nyitás március 22-én megkezdődhet, de csak ütemezetten. A még tisztázásra szoruló részletkérdéseket a csütörtöki kormányülésen is tárgyalták, valamint az operatív törzs pénteki ülésén is ez lesz jórészt a téma, a részletekről Orbán Viktor miniszterelnök fog beszámolni szokásos pénteki rádióinerjújában péntek reggel fél 8-kor.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján további korlátozó intézkedésekről a fentieknek megfelelően nem számoltak be.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×