eur:
393.06
usd:
363.53
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Kétharmaddal elfogadták a módosított hulladéktörvényt

Az Országgyűlés ismét szavazott az energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról, amelynek egyes passzusait az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek minősítette. Az ellenzéki képviselők számos kifogást hoztak fel, a kormánypártiak szerint a módosítással megfelelő a törvény.

A törvényalkotási bizottság múlt csütörtökön egy olyan változtatást fogadott el, amely már tartalmaz kompenzációt az értékkel bíró hulladékokért.

Áder János államfő december 21-én küldte el az Ab-nek a megelőző héten elfogadott jogszabályt, a testület pedig alkotmányellenesnek mondta ki, hogy a javaslat elvonja az ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben nem gondoskodik kárpótlásról.

A múlt héten elfogadott változtatás értelmében az ipari hulladék átadása esetében a nagyobb hulladéktermelő gazdálkodó szervezetek részére az egyedi igényekre vonatkozó szerződés megkötése kötelezettségből lehetőséggé módosul. Lehetőség lesz ugyanakkor a saját hulladékuk saját célú hasznosítására.

A rendelkezés emellett megfelelő kompenzációt is biztosít az értékkel bíró hulladék esetében, amelyet a koncessziós társaság vagy az erre kijelölt jogi személy fizet meg, és amelynek összegéről elsődlegesen a felek állapodhatnak meg.

A törvény január 1. helyett március 1-jén lép hatályba.

Horváth Ferenc, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének elnöke korábban elmondta: szervezetük szerint a visszaküldött előterjesztéshez benyújtott módosítás csak részben adja meg az Ab által előírt kompenzációt.

Az ugyanis minden hulladékról szól, a módosítás azonban csak az intézményi, ipari hulladékokat érinti, a lakosságot nem kártalanítja.

Kitért arra is, hogy az Ab állásfoglalását kötötte ugyan a köztársasági elnök beadványa, megfogalmazódott azonban egy olyan párhuzamos vélemény, hogy az eredeti törvényjavaslat más alkotmányossági aggályokat is felvet. Erre ugyanakkor szerinte nem tér ki a törvényalkotási bizottság módosítása. Hozzátette: a vállalkozás szabadságának, a piacgazdaság védelmének, az áruk szabad áramlásának és a letelepedés szabadságának elvei sérülnek a törvény rendelkezései által.

A szervezet elnöke feleslegesnek ítélte egy viszonylag jól működő 30-40 ezer embert foglalkoztató szektor hatástanulmány nélküli megszüntetését. Úgy ítélte meg: nagy kockázat az egészet egyetlen koncesszorra bízni.

Hozzátette még, hogy a változtatást a szűk határidők miatt sem látja megvalósíthatónak.

Hétfőn a parlamenti vitában Bana Tibor (független) az érdemi változtatásokat hiányolta a törvényjavaslatból, a "trafikmutyihoz" hasonlítva a terület szerinte Fidesz-közeli köröknek kedvező koncessziós kiszervezését.

Schmuck Erzsébet (LMP) szerint a javaslat sok része támogatható ugyan, de az amúgy is válságos helyzetben lévő hazai hulladékgazdálkodást "felrúgó" kitételek ellehetetlenítik, hogy megszavazzák azt.

Balla György (Fidesz) a törvényjavaslat hétfői vitájában is azt mondta: a módosító javaslat száz százalékban kielégíti az Ab elvárását, jelen eljárásban pedig csak azt a passzust lehet megváltoztatni, amit az Ab észrevétele érint. Véleménye szerint egyébként a változtatás az eddigieknél hasznosabb, alapvetően zöld szempontok mentén megvalósuló hulladékgazdálkodást tesz lehetővé.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hétfői zárszavában az ellenzéki kritikák egy részére reagálva úgy fogalmazott: a magánszféra nem szorul ki a szektorból, mert a koncesszort onnan választják ki, továbbá alvállalkozóként is részt vehetnek a magánszféra cégei. Megjegyezte: a hulladékhasznosítás és -ártalmatlanítás nem tartozik a koncesszor tevékenységi körébe, e területen is dolgozhatnak a cégek.

Korábban kifejtette: a meglévő rendszer átalakításával a cél egy új modell kialakítása volt az uniós hulladékfeldolgozási célértékek tarthatósága érdekében, mert ha ezek nem teljesülnek, annak anyagi vonzata is lehet az ország számára. A szabályozás a kereteket jelöli ki, a végrehajtási szabályok kidolgozása még sok munkát jelent.

A módosított törvény kétharmados részeit 132 igen, 47 nem, 13 tartózkodás, az egyszerű többséget igénylő részeit 132 igen, 46 nem, 13 tartózkodás mellett fogadta el hétfőn az Országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×