eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Egy tanár ír a táblára a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium nyolcosztályos évfolyamaira felvételizőknek az írásbeli vizsga kezdete előtt, 2013. január 18-án. Országosan a 9. évfolyamra 59 300-an, a hat évfolyamos gimnáziumokba csaknem 6000-en, a nyolc évfolyamos gimnáziumokba pedig mintegy 4600-an jelentkeztek.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Középiskolai felvételi: erre a közelgő határidőre nagyon oda kell figyelni

Jövő péntekig adhatják be középfokú jelentkezésüket a diákok – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára közleményében.

Schanda Tamás kiemelte: a nyolcadikos diákoknak és családjaiknak fontos döntést kell meghozniuk a következő napokban.

Rámutatott: a kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ehhez pedig egyértelműen jó választás lehet a megújult szakképzés. A gazdaság-újraindítási akcióterv 172 milliárd forinttal támogatja a rendszer egyetemi továbbtanulást megkönnyítő tartalom- és eszközfejlesztését – jelezte a parlamenti államtitkár.

Megjegyezte: sokan még nem tudják ennyi idős korukban, felnőttként mivel is szeretnének foglalkozni, ezért a szakképzési rendszert úgy alakították ki, hogy a diákoknak először csak ágazatot kelljen választaniuk. Így egy alapozó képzés után, már bővebb ismeretek birtokában, sokkal átgondoltabban dönthetnek egy konkrét szakma mellett.

Az ötéves, érettségit is adó technikumokban két, a hároméves szakképzőkben egy év után történik a szakmaválasztás

– fejtette ki Schanda Tamás.

Aláhúzta: a megújult rendszer azok számára is egy rendkívül előnyös lehetőséget kínál, akik már nyolcadikos korukban tudják, hogy az érettségi után mit szeretnének tanulni. Az okleveles technikusképzésben a diákok a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik el a középiskolát. Ezután automatikusan folytathatják a tanulmányaikat az adott felsőoktatási intézményben, ahol ráadásul rövidebb idő alatt végezhetnek, mint a gimnáziumból érkezett társaik. A szakirányú továbbtanulás esetén előnyt jelent a felvételin az is, ha valaki a mérnökképzés előszobájának tekinthető technikumból érkezik – ismertette.

Schanda Tamás kitért arra is: azok számára, akik a lehető leghamarabb, akár érettségi nélkül is szeretnének munkába állni, a szakképző iskola a lehető legjobb választás, hiszen három év alatt minden szükséges ismeretet megszerezhetnek ezekben az intézményekben.

Kiemelte: a megújult szakképzési rendszerben ettől a tanévtől kezdve, felmenő rendszerben ösztöndíjat és munkabért is kapnak a diákok. Az oktatók bére is emelkedett: tavaly nyártól kezdve átlagosan mintegy 30 százalékkal. A gazdaság-újraindítási akciótervben az egyetemek fejlesztésére szánt több mint 1500 milliárd forint mintegy tizede a felsőoktatás és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésében hasznosul – sorolta Schanda Tamás.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×