eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus-agresszió: verbálisan pusztítják egymást az emberek

Tartós immunrendszeri zavarok, rákos megbetegedések is kialakulhatnak az áldozatoknál az úgynevezett álcázott bántalmazás következtében. A szakemberek szerint a koronavírus okozta korlátozások miatt nemcsak az agresszió mértéke, hanem a bántalmazások erőssége is nőtt.

Lassan egy éve sajátos börtönben élünk. Mindenkinek korlátozott az életkezelése, a kapcsolatkezelése, a munkába járása. Ez hozta magával a feszültséget, a frusztrációt, amire két reakció van: az agresszió és a regresszió – mondta az InfoRádióban Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense kiemelte, az egész világon harminc százalékkal nőtt a mentális problémák aránya és a súlyossága is.

Az egyik, veszélyes formája a rejtett bántalmazás, ami nem azt jelenti, hogy valaki napszemüveget vesz fel a monokli eltakarására. Ez a hatalommal való visszaélés egy formája, amikor egy férfi, egy nő vagy akár egy család elkezdi érzelmeiben, értékeiben bántani, rágalmazni, semmissé tenni a kiszemelt áldozatát.

Császár-Nagy Noémi elmondta, három szakaszból áll a folyamat. Az elsőben például egy fiatal lány bekerül egy családba, nagyon örülnek neki, szeretethadjáratot indítanak érte, és ez klinikai szakpszichológus szerint

olyan, mint a drog, beeteti az áldozatot.

Utána jön a második szakasz, a kisebb megaláztatások, amikor már megvonják a másiktól, amit korábban kapott. Kiszámíthatatlanul adagolják az érzelmi dogot, és az illető ettől függővé válik, vissza szeretné nyerni azt a pozíciót, amelyben korábban volt. "Az áldozat általában lelkiismeretes típus, saját magában keresi a hibát. Ha megpróbál távolodni, akkor jön a visszaporszívózás, kap egy kis szeretetcsomagot, de ekkor már az önbecsülése csökken, elkezd romlani az egészsége, feladja a saját elveit" – mondta a mentális szakember.

Végül jön a harmadik szakasz, amikor teljesen kiszolgáltatottá válik az áldozat, akkor jön a teljes méltóságrombolás, a verbális kegyetlenség. A klinikai szakpszichológus hozzátette, az a meglepő, hogy a rejtett bántalmazók egyébként köztiszteletben álló emberek. Miközben az áldozatok nem szeretetéhes, kisebbrendűségi érzésben szenvedő emberek. Általában jó fényt vetnek a bántalmazóra.

"Ez a jelenség sokkal inkább szól a bántalmazó személyiségzavaráról, az áldozat csak következményesen lesz mentálisan sérült. Aki magára ismer, tudja,

csak az értékes embertől akarják elvenni, amije van"

– mondta Császár-Nagy Noémi.

A pszichológus a megoldásról is beszélt, mint fogalmazott, az elválás első hat hete nagyon nehéz, ez a kétségbeesés hat hete. Hétről hétre, hónapról hónapra változik az állapot, mint amikor poszttraumás stresszzavarból vagy drogfüggőségből gyógyul ki valaki. A szakember két évre teszi az időt, mire felépülhet az áldozat, mert ilyenkor az egész világkép megremeg, újra kell rendezni, és emiatt nagyon súlyos állapotba kerülnek a bántalmazottak.

"A szó is éles fegyver, nem kell hozzá ütlegelés – mondta Császár-Nagy Noémi. – Most, a pandémia alatt, amikor össze vannak zárva az emberek, még inkább így van, és nem fizikailag, hanem verbálisan pusztítják egymást."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×