eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Müller Cecília tisztázta, oltakozhatnak-e az idősek

Az erőforrás-minisztérium engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését az egészségügyben, ám ennek feltételei vannak - derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Ismét ezer fő fölött a regisztrált koronavírus-fertőzöttek napi száma, az oltóanyagok pedig továbbra sem érkeznek a kívánt tempóban, így munkában marad az operatív törzs, és szerdán is tájékoztatót hirdetett.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő beszámolt róla, hogy csaknem kétszáz embert még mindig felelősségre kellett vonni a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. 314 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom ellen vétők közül.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón kedvező járványügyi helyzetről beszélt, majd felsorolta a már ismert adatokat.

Szerinte a halottszámok stagnálása ráirányítja a figyelmet arra, hogy "ha a fertőzéstől nem is véd teljes mértékben" a védőoltás, a betegség fatális kimenetelétől igen.

Fontosnak nevezte az oltási terv lépésről lépésre történő végrehajtását, a rendelkezésre álló oltóanyagokat szinte azonnal felhasználja a magyar egészségügy,

75 807 fő már a második védőoltását is megkapta.

Közölte még, az otthon tartózkodó legidősebbeket a háziorvosok segítségével oltják, Moderna vakcinák segítségével.

A napokban - mint bejelentette - 40 ezer fő beoltását tervezik, de "aki lemarad, ne essen kétségbe, rájuk is sor fog kerülni" - mondta Müller Cecília. "Haladunk, megvannak a leszűrt listák, mindenki meg fogja kapni azt az információt, hogy a háziorvosi rendelőben vagy az oltóponton kell-e oltakoznia."

Elmondta még, megjelentettek egy olyan összeállítást a hivatalos oldalakon (Koronavírus.gov.hu, Vakcinainfó.gov.hu), amelyek kifejezetten az idős emberek tájékoztatásáról szólnak, ezeket ajánlja tanulmányozni. Akinek pedig ezek után is van kérdése, a háziorvoshoz vagy a megyei oltóorvoshoz fordulhat, akár az oltóanyaggal, akár a logisztikával kapcsolatban.

"Igen" a válasz szerinte arra a kérdésre, hogy az idősek is oltassák-e magukat.

"Az az igazság, hogy az életkoron túl ezek az emberek számos krónikus megbetegedésben szenvednek, nekik különösen is ajánlott az oltás. Fertőzést nem okozhat a vakcina, nincs egyik oltóanyagban sem élő vírus"

- tisztázta Müller Cecília.

Megjegyezte, a világ egyre több országa fordul az orosz és a kínai vakcina felé.

Röviden beszámolt még arról, hogy

az Emmi engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését

az egészségügyi ellátásba, kevés kivétellel. Aki beavatkozás előtt áll, PCR-tesztet és antigén alapú gyorsteszt elé is néz - tette hozzá.

Kérdések - válaszok

- Milyen szankciókra számíthatnak azok a háziorvosok, akik nem oltanak? Hány ilyen van?

- Furcsa kérdés ez. Ez alapfeladata a háziorvosnak, tisztelettel kérjük a feladatellátást. Ilyen kolléga nem nagyon lehet, bízom benne. Akivel én egyeztettem, nagyon várják, hogy elkezdhessék a betegeik beoltását. A betegek is jobban szeretnek a saját háziorvosuknál oltakozni.

- Megkezdődött a 89 évesnél idősebb regisztráltak oltása. Mi lesz az adaggal, ha nem jelenik meg valamelyikük?

- A háziorvosoknál van a lista. De nem zárható ki, hogy akár az oltás napján adódik probléma, ekkor értelemszerűen a listán szereplő következő páciens kerül előre. Illetve akit elér a háziorvos.

- Szombaton elkezdték alkalmazni kórházban a bamlanivimab gyógyszert. Mik a tapasztalatok?

- Ez a kezdeti fázisban a leghatékonyabb. 7000 adagot szereztünk meg, 300 adag beadását két intézményre (Korányi, Dél-pesti Centrumkórház) koncentráltuk, hogy legyen tapasztalat.

- Hogy szállítják az időseket a betegszállítók az oltópontokra?

- Kaptak protokollt. Szeretnénk, ha az idősek a komfortérzetüket megtartanák, a legközelebbi oltópontra viszik őket, kapnak kísérőt, ápolót. Maszkot kell viselni, fertőtleníteni, de erről is intézkednek az ő esetükben. Az önkormányzatok és a rokonok is segíthetnek.

Infostart: - A briten kívül mely mutáns vírust mutatták már ki Magyarországon?

- Folyamatosan vizsgáljuk a pozitív mintáinkat. Nem változott az adatunk az elmúlt napokban, 22 esetben van brit mutáns, dél-afrikai és brazil mutáns egyelőre nincs.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×