eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Folytatódott az idősotthonokban a koronavírus elleni oltás - a nap hírei

Újabb 2716 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, meghalt 114 beteg. Az amerikai képviselőház elnöke szerint felelősségre kell vonni Donald Trumpot a törvényhozás épületének ostroma miatt. Feltehetőleg a tengerbe zuhant egy indonéz utasszállító. A nap legfontosabb hírei január 9-én.

Újabb 2716 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, és meghalt 114, többségében idős, krónikus beteg. 5126 embert ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 137 ezret, a halálos áldozatoké 10 554.

Folytatódott a 150 fősnél nagyobb idősotthonokban a koronavírus elleni oltás. Ez országszerte 61 intézményt és 7 ezer jelentkezőt érint. Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban közölte: eddig az egészségügyi dolgozók körülbelül harmada, 42.549 ember kapta meg a védőoltást.

Az egységes európai oltási bizonyítvány részleteiről vár válaszokat a magyar kormánytól és az Európai Bizottságtól az MSZP. Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő közölte: több mint hét évet venne igénybe, ha az elmúlt két hét alatt tapasztalt ütemben oltanák be a magyar társadalom 60 százalékát, ezért az oltást fel kell gyorsítani.

A koronavírus elleni vakcina beadatására biztatja az embereket a főpolgármester. Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közzétett videóban kiemelte: a Magyarországon használható vakcinák mind a magyar, mind az európai hatóságok alapos vizsgálata után kapják meg az engedélyt. A városvezető ismét felajánlotta Budapest segítségét, együttműködését a kormánynak az oltóanyag elosztásában.

Erkölcsi kötelességnek nevezte a koronavírus elleni védőoltás beadatását Ferenc pápa. A katolikus egyházfő egy tévéinterjúban úgy fogalmazott: aki megtagadja a vakcinát, nemcsak a saját, hanem mások egészségével és életével játszik. Hangsúlyozta: maga is regisztrált az oltásra.

Az idén is folytatódik a Nők 40 program. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a korhatár elérése előtt elmehetnek nyugdíjba a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők. A Nők 40 program 2011-es bevezetése óta 298 ezren éltek a korábbi nyugdíjba vonulás lehetőségével.

A visszajelzések alapján sikeresnek tartja az áldozatsegítő kampány elindítását az igazságügyi miniszter.Varga Judit Facebook-bejegyzésében azt írta: eddig mintegy negyedmillióan nézték meg a közösségi médiában elérhető sorozat első videóját a kapcsolati erőszakról.

Megérkezett Horvátországba a Baptista Szeretetszolgálat második segélyszállítmánya. A karitatív szervezet sátrakat, áramfejlesztőket, fertőtlenítő és higiéniai szereket, tartós élelmiszert, ruhaneműt vitt a földrengés sújtotta régióba, emellett szerszámokat is a menthető épületek felújításához.

Az amerikai képviselőház elnöke szerint felelősségre kell vonni Donald Trump elnököt a törvényhozás épületénél történt szerdai zavargások miatt. Nancy Pelosi ismét lemondásra szólította fel az elnököt, aki ellen a Demokrata párt alkotmányos felelősségre vonási eljárást kezdeményez. Donald Trump az elnökválasztás eredményét hitelesítő törvényhozási ülés előtt gyújtó hangú beszédet tartott, ami után hívei erőszakkal betörtek a washingtoni Capitoliumba. A zavargásban öten haltak meg, köztük egy rendőr.

Tartósan és határozatlan időre felfüggesztette az amerikai elnök Twitter-fiókját a mikroblog portál. A közösségi médium szerint fennáll a veszély, hogy Donald Trump további erőszakot szít. A Facebook és az Instagram hasonló okokra hivatkozva csütörtökön szintén határozatlan időre elérhetetlenné tette az elnök oldalát.

Feltehetőleg a Jáva-tengerbe zuhant egy indonéz utasszállító.A Jakartából indult belföldi járattal röviddel a felszállás után vesztette el a kapcsolatot a légi irányítás. A Boeing737-es fedélzetén 62 ember volt.

Spanyolországban már négy halálos áldozatot követelt a rendkívüli időjárás. A fővárost borító vastag hótakaró miatt teljesen leállt a közúti és vasúti forgalom. Az éjjel több, Madrid környéki autópályán autósok tömegei akadtak el, a katonaság és a tűzoltóság sokakat csak délelőtt tudott kiszabadítani. A rendkívüli hóhelyzet miatt egész nap zárva tartott a madridi nemzetközi repülőtér.

A szokásosnál jóval melegebb, a csapadék mennyisége alapján átlagos év volt 2020 Magyarországon – állapította meg az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az 1981-2010-es időszak átlagánál 1,2 Celsius-fokkal volt melegebb a múlt év, ezzel az 1901-től vezetett hőmérsékleti rangsorban a hatodik helyre került.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×