eur:
403.6
usd:
354.2
bux:
96520.82
2025. június 7. szombat Róbert
Nyitókép: HNBS Pixabay

A hagyományok ízei szilveszterkor

Malac, káposzta, hagymás tört burgonya: a leghagyományosabb ízeket kínálják a mostani, szokatlan helyzetben is.

A babonák és a hagyományok is meghatározzák azt, hogy mit keresnek az éttermekben év végén a magyarok: bár a jelenlegi helyzetben arra nincsen lehetőség, hogy egy étterembe beülve fogyasszunk el szilveszteri menüt, otthonainkba rendelhetjük ezeket az ételeket.

Kenessey Ferenc, a Kiscsillag étterem tulajdonosa a családi múlt hagyományos gasztronómiájának ízeit igyekszik szilveszterkor és újévkor is a vendégeikkel megismertetni. A vendéglős dinasztiából származó Kenesei családja már 1750-ben vendéglőt üzemeltetett a Hűvösvölgyben: itt saját családi állatállományukból készített hurkát, kolbászt, szalonnát, sülteket kínáltak, mondta el Kenessey Ferenc az InfoRádiónak.

"Abban az időben minden porcikáját feldolgozták a sertésnek: a májas hurkát nem rizzsel, hanem zsemlével készítették, hidegen kenyérre kenték, ennek fantasztikus íze volt nagymamám elmondása szerint.

A disznótoros tálon hurkát, kolbászt, sülteket kínáltak, mellette töltött káposztát készítettek, a következő napra pedig korhelylevest főztek füstölt hússal és tejföllel.

Dédnagymamám rétese híres volt: nyáron termő gyümölcsöket feldolgozva készítette télen, ezen kívül fánkot sütöttek és azt is házi baracklekvárral kínálták. A nagymamám és anyukám készítette ételek visszarepítettek ebbe a korba, ezt próbálom a vendégeknek én is megmutatni" - mondta el.

Az étteremtulajdonos szerint míg régen csak szezonális élelmiszerek voltak kaphatók, most már minden ott van a boltok polcain, de ilyenkor sem fogy minden.

Halat és kapirgálós állatokból készült ételeket nem esznek,

mert azzal a babona szerint elúszik a szerencse, vagy az állatok elkaparják. A disznó viszont kitúrja a szerencsét, amire ebben az időszakban mindenkinek szüksége is van.

"Mi sertést, malacokat készítünk, illetve házi vegyes ízelítőt, házi készítésű tepertőkrémmel, padlizsánkrémmel és füstölt kolbásszal, kerti zöldségekkel" - sorolja éttermének menüjét Kenesei Ferenc. "Készülünk korhelylevessel, bárányragulevessel, készítünk sült malaccsászár, bébicsülköt pékné módra és töltött káposztát dédnagymamám receptje alapján. Elengedhetetlen ilyenkor a lencsefőzelék is, mivel az is hozza a szerencsét a babona szerint. A jelenlegi helyzethez alkalmazkodva pedig fél malacot is sütünk vele sült káposztával és steakburgonyával, amelyet akkora társaságok tudnak elfogyasztani otthonukban, amekkorák jelenleg összegyűlhetnek."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Közeledik a Kékszalag: Józsa Márton gyenge szeles versenyt szeretne, Litkey Farkas a 15-ös számra gondol

Közeledik a Kékszalag: Józsa Márton gyenge szeles versenyt szeretne, Litkey Farkas a 15-ös számra gondol

Komoly fejlesztésekkel és hajóátalakítással készült Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenyére Józsa Márton csapata. Az ötszörös Kékszalag-győztes kormányos az InfoRádióban azt mondta, gyenge szélben nagy csaták lehetnének és kidomborodna a technikai tudás. A 13-szoros győztes és abszolút rekorder Litkey Farkas pedig arról beszélt, mennyi esélyt ad csapatának a győzelemre.

Tarthat-e pihenőnapot a Szentlélek? - Martos Levente Balázs a pünkösdről és a belső szabadságról

A pünkösd jelentéséről, a Szentlélek áramlásáról, illetve Ferenc pápáról, Leó pápáról és Kozma Imre atyáról, továbbá a belső szabadságot jelentő kreativitás fontosságáról is beszélt Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök, a Központi Papnevelő Intézet rektora az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.06.10. kedd, 18:00
Sós Endre
a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×