eur:
394.68
usd:
364.4
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Védőfelszerelést viselő orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban 2020. december 9-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Új gyógymódot vetnek be itthon a koronavírus okozta betegségek ellen

A magyar kormány és az amerikai Lilly gyógyszergyártó megállapodást írt alá több ezer magyar Covid-19-fertőzött beteg bamlanivimab antitest-terápiával történő gyógyításáról - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - Európában első országként, december 12-én - engedélyezte a bamlanivimab nevű készítmény vészhelyzetbeli alkalmazását az enyhe és a közepesen súlyos koronavírusos betegek kezelésére olyan pozitív vírusteszttel rendelkező felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb, 40 kilogrammnál nagyobb testtömegű serdülőknél, akiknél fennáll a nagyfokú kockázata annak, hogy a Covid-19 betegség súlyos stádiumába kerüljenek.

A bamlanivimab antitest-terápia jelentősen csökkentheti a koronavírus-betegség szövődményeit, így számos esetben elkerülhető a beteg kórházi kezelése, ami a betegek gyorsabb gyógyulásán túl enyhítheti az orvosokra, nővérekre és a teljes kórházi rendszerre nehezedő terhet is - írták.

A bamlanivimab-infúzió beadása kijelölt kórházi centrumokban fog megtörténni, a terápiát az állam ingyenesen biztosítja.

A szer engedélyezett adagja egy egyszeri, 700 milligrammos intravénás infúzió, amelyet a pozitív vírusteszt után a lehető leghamarabb, a tünetek jelentkezése után tíz napon belül kell beadni.

Közölték: az antitest-terápiához a magyar betegek már január második felében hozzájuthatnak;

az első negyedévben több ezer ampulla érkezik Magyarországra.

A bamlanivimab az első monoklonálisantitest-terápia, amely veszélyhelyzeti felhasználásra hatósági jóváhagyást kapott az Egyesült Államokban, majd Kanadában. A gyógyszert a Lilly az első amerikai gyógyult betegek egyikéből vett vérmintából fejlesztette ki.

Címlapról ajánljuk

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×