eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Kásler Miklós arra számít, januárra csökken az aktív kornavírus-fertőzöttek száma - a nap hírei

Ismét emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. Mérföldkőnek nevezte a járvány elleni védekezés sikerében a megállapodást az Európai Tanács elnöke.

Felfüggesztik szombattól az idősek vásárlási idősávját, mindenki időkorlátozás nélkül vásárolhat az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték az ünnepi időszakra jellemző zsúfoltság csökkentésére. A javaslattal az Idősügyi Tanács is egyetértett.

Az aktív fertőzöttek számának januári csökkenését valószínűsíti Magyarországon az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós az InfoRádiónak adott interjúban úgy vélte: a legmagasabb fertőzöttségi szintet már elérte az ország. A tárcavezető az oltási tervre utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozókat sem fogják kötelezni a védőoltás beadatására.

Újabb 6197 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, 171 beteg elhunyt. Az aktív fertőzöttek száma jóval meghaladja a 185 ezret. 7841 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 610-en vannak lélegeztetőgépen. Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs tájékoztatóján a megfelelő táplálkozás és a testmozgás fontosságára hívta fel a figyelmet a fertőzésekkel szembeni védekezésben.

Megérkezett a kínai oltóanyag dokumentációja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Facebook-oldalán azt írta: a magyar szakemberek nekiláthatnak annak a vizsgálatnak, amelynek eredményeként eldönthetik, hogy engedélyt adnak-e a kínai oltóanyag magyarországi használatára.

Mérföldkőnek nevezte a járvány elleni védekezés sikerében az uniós költségvetés és a helyreállítási alap ügyében létrejött megállapodást Charles Michel az Európai Tanács elnöke. Az uniós megállapodás elfogadása után Orbán Viktor a lengyel kormányfővel közösen tartott tájékoztatón úgy vélte: a vita nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője, egységének megvédése volt. Varsó és Budapest célja az volt, hogy ne lehessen politikai feltételekhez kötni az uniós pénzügyi források kifizetését.

A varsói és a budapesti főpolgármester is arra szólítja fel az Európai Uniót, biztosítsa, hogy a nemzeti kormányok vonják be az önkormányzatokat a helyreállítási források tervezési- és elosztási folyamatainak minden lépésébe. Rafal Trzaskowski és Karácsony Gergely úgy véli: erre azért van szükség, mert a járvány és a válság leginkább a városokban jelentkezik romboló hatással.

A brit kormányfőhöz hasonlóan az Európai Bizottság elnöke is egyre kevesebb esélyt lát az unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi megállapodás megkötésére. Ursula von der Leyen, az uniós tagországok vezetőinek kétnapos, évzáró tanácskozása után hozzátette ugyanakkor, hogy a tárgyalások folytatódnak, vasárnapig kiderül, hogy lehetséges-e megállapodásra jutni a jövőbeli kapcsolatokról.

Joe Bident és Kamala Harrist választotta az év emberévé a Time magazin. Az amerikai lap elnök-vezérigazgatója a választást azzal indokolta, hogy az elkövetkező négy év hatalmas kihívás lesz, kérdés, hogy az elnökválasztáson győztes demokrata párti jelölt és alelnökjelöltje képesek-e megteremteni az általuk ígért egységet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×