eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Újra bevezetik a vásárlási idősávot - a nap hírei

Visszatér keddtől a 65 év felettiek vásárlási idősávja - közölte a miniszterelnök. Az országos tisztifőorvos szerint a jövő év első negyedévében indulhat el a tömeges koronavírus elleni oltás. Horvát Lili filmjét nevezi Magyarország a 93. Oscar versenyre nemzetközi film kategóriában. A nap legfontosabb hírei november 23-án.

Visszatér keddtől az idősek vásárlási sávja.Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-videójában közölte: hétköznap 9 és 11 óra között, hétvégén pedig 8 és 10 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak az üzletekben. Az élelmiszerüzletben, a drogériában és a gyógyszertárban az idősek a védett idősávon kívül is szabadon vásárolhatnak, de a megjelölt két óra csak az övék. A miniszterelnök azután írta alá a rendeletet, hogy az idősáv visszahozását kérte az Idősek Tanácsa is.

Gyorsabbá és olcsóbbá válhat a pénzügyek intézése, kedden ennek érdekében hoz újabb intézkedéseket a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály Facebook oldalán azt mondta, hogy az eddigi 44 után újabb 20 javaslat segít majd a lakosságnak és a vállalkozásoknak. A tárcavezető szerint a járvány terjedését lassítja a kevesebb készpénzhasználat, az online ügyintézés erősítése kevesebb személyes kontaktust eredményez.

Az oktatási és egészségügyi intézményekben is megkezdődött a dolgozók koronavírus-tesztelése, a vizsgálatok eredményét azonban csak a folyamat lezárása után teszik közzé - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a vizsgálatok megmutathatják, hogy a tünetmentes emberek között mekkora a fertőzöttek aránya. Ez a szám külföldök 1-1,5 százalék körül van.

Már decemberben piacra kerülhetnek az elő koronavírus-vakcinák, de a tömeges oltás csak a jövő év első negyedévében indulhat el - mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján biztatónak értékelte az oltóanyag-fejlesztések alakulását. Közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlésben, napirend előtt arról beszélt, hogy Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni.

Már több mint 350-en jelentkeztek vérplazmadonornak - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. Nagy Sándor az M1-en elmondta: úgy tűnik, hogy most a donornak alkalmas emberek aránya is magasabb, mint az első hullám idején: a tapasztalatok szerint már minden negyedik donor vérplazmája használható a terápiára. Tavasszal ez az arány 10 százalék volt.

Megnyitja parkolóját a Fővárosi Önkormányzat a környéken lakók előtt kedd estétől december 11-ig. A Főpolgármesteri Hivatal III. számú udvarán lévő parkolóhelyeket minden este héttől reggel fél 8-ig használhatják a Városháza környékén lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők. Egy kormányrendelet értelmében már ma estétől országszerte ingyen használhatják az autósok a parkolóházakat, az állami tulajdonú cégek közterületi parkolóit este 7-től reggel hétig.

Székesfehérvárról érkezik idén az ország karácsonyfája, az ezüstfenyőt hétfőn vágták ki, és kedden állítják fel Budapesten, az Országház előtt. A fát negyven éve karácsonyfának vette az a család, amelynek háza előtt állt az azóta 15 méteresre nőtt fenyő. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók vágták ki, majd daru segítségével a Magyar Honvédség speciális szállítójárművére emelték.

Alkalmazási technikáktól függően 62-90 százalékos hatékonyságúnak bizonyult az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésű koronavírus-vakcinája. A BBC szerint az oxfordi vakcina olcsóbb lesz mint versenytársai, így versenyképes lehet a Pfizer és a Moderna 95 százalékos htékonyságú oltóanyagával.

Csehországban újra engedélyezték a tervezett műtéteket, miután csökkent a kórházakra nehezedő nyomás a javuló járványügyi adatok hatására. A tervezett műtétek halasztását a cseh kormány október 26-án rendelte el, amikor tetőzött a koronavírus-járvány. Szerdán az általános iskolák további osztályainak tanulói is visszatérhetnek az iskolapadokba.

Az eredeti terveknek megfelelően a jövő héten nyithatnak a boltok és a szabadidős létesítmények Angliában, de megerősítik a készenléti rendszert - jelentette be a brit miniszterelnök. Boris Johnson megerősítette: nem hosszabbítják meg a korábban négy hétre elrendelt, december 2-ig érvényes intézkedéscsomagot, amelynek értelmében jelenleg az Angliában élők jelenleg csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat.

Luxemburgban csütörtöktől bezárnak a bárok és az éttermek, továbbá a színházak és a mozik. A kormány tervei szerint az intézkedések december közepéig maradnak érvényben. Az új rendelet értelmében a november elején bevezetett kijárási tilalmat - este 11 és reggel 6 óra között - további három héttel meghosszabbítják. Belgiumban és Hollandiában továbbra is csökken az újonnan fertőzöttek száma, azonban a csökkenés üteme lelassult.

Horvát Lili filmjét nevezi Magyarország a 93. Oscar versenyre nemzetközi film kategóriában.A Felkészülés meghatározatlan idejű együttlétre című film a velencei fesztiválon debütált nyár végén, világszerte számos rangos filmmustrán díjazták Varsótól Chicagóig. Legutóbb a philadelphiai fesztiválon kapta meg a legjobb játékfilm díját. A hattagú hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő bizottság egyhangú döntést hozott a filmről.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×