eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Magyarország eddigi legnagyobb otthonteremési projektjéről vitázott az Országgyűlés

A családok otthonhoz jutását és az építőipart támogatják a kormány otthonteremtési akciótervének új elemei – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter az előterjesztés parlamenti vitájában. Az ellenzék szerint az intézkedés nem elegendő.

Magyarország eddigi legnagyobb otthonteremtési programját készül megvalósítani a kormány – mondta expozéjában Novák Katalin, hozzátéve, hogy a családok segítésén túl a magyar építőipart is támogatják.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint ezeket a célokat szolgálja az otthonteremtési akcióterv két az országgyűlés elé került javaslata:

az új építésű lakásokra vonatkozó áfa 27-ről 5 százalékra csökkentése, valamint a vagyonszerzési illeték eltörlése a csokkal lakást vásárlóknak.

Azt mondta, hogy ez akár milliós nagyságrendű segítséget jelent egy-egy családnak.

Novák Katalin megjegyezte: kormányrendelet rendezi majd az akcióterv további elemeit. Így a csokkal otthont vásárlók 2026-ig visszakapják az 5 százalékos áfát, valamint jövő évtől több generációs otthonok létrehozásához, például tetőtérbeépítéshez is felvehető lesz a csok. A gyermekes családok pedig visszaigényelhetik lakásfelújítási költségeik felét – maximum 3 millió forintot.

Dunai Mónika, a Fidesz vezérszónoka azt hangsúlyozta: már ezer milliárd forint vissza nem térítendő vagy részben visszatérítendő támogatást nyújtottak a családoknak, az otthonteremtési program az egyik legsikeresebb kormányzati kezdeményezés.

A Jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint támogatható a javaslatcsomag, ugyanakkor az ország demográfiai és otthonteremtési szempontból kátyúban van. "Mind az új építésű ingatlanokra, mind az albérletárakra vonatkozó adatok rosszabbak, mint az elmúlt években. És hiába próbálnak össze-vissza beszélni kormányzati oldalon, a magyarság lélekszáma a csonka országon belül is évente 40 ezer emberrel fogy" - mondta.

Az LMP és MSZP szerint is jó a javaslat, de kevés, mert a szegény családokat nem segíti.

A DK is úgy látja: a kialakult válsághelyzetben az előterjesztés nem elegendő. Varjú László szerint a kormány által létrehozott támogatási rendszer jelentős áremelkedést hozott, megnövelte az albérletek árait. "És minderre úgy reagálni, hogy még egy lépést tenni a szakadék felé, és azokkal az emberekkel szemben, akik önálló otthonra vágynak, de nincs rá lehetőségük, azokat az embereket támogatni, akiknek van, de amúgy sokkal kevesebben vannak, rossz irány."

A Párbeszéd szerint a Fidesz lakhatási politikája mindig a leggazdagabbakat támogatja. A párt lakbér-plafont megállapítását sürgette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×