eur:
397.21
usd:
356.16
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László kórházban kivizsgált, a kínai Vuhanból hazatért magyarok és az előző napon este beszállított kínai állampolgár állapotáról a Szent László Kórházban 2020. február 4-én. Szlávik János közölte: mindenki egészséges, akit az új koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon.
Nyitókép: Kovács Attila

Szlávik János: a betegség hetedik-nyolcadik napjára válhat kritikussá a betegek állapota

Az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedett a betegek átlagéletkora, ezért törvényszerű, hogy egyre többen halnak bele a koronavírusba - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Nem érdemes összehasonlítani a különböző országok halálozási adatait, hiszen míg Magyarországon mindenkit, aki akkor hal meg, amikor fertőzött volt, a koronavírus áldozatának tekintenek, külföldön előfordul az is, hogy ha valaki a betegség kezdete után egy héten belül nem hal meg, akkor már nem a koronavírus áldozataként könyvelik el - fejtette ki Szlávik János kedd reggel az M1 aktuális csatornán. (Ez komoly probléma, ezért az EU célként tűzte ki a tesztelési eredmények összehasonlíthatóságának elérését, de Orbán Viktor nyilatkozata szerint ez nehezen megy, mindenki ragaszkodik a saját rendszeréhez - a szerk.)

A főorvos felhívta a figyelmet, hiába emlegetik úgy a fertőzést, mint ami az idősekre veszélyes, a nagy számok törvénye alapján fiatalok is belehalhatnak.

Általában a betegség hetedik-nyolcadik napjára válhat kritikussá a betegek állapota, ekkor kerülhetnek lélegeztetőgépre. Ilyenkor - az esetek több mint felében - a lélegeztetőgép segíti át a betegeket a súlyos állapoton.

Ugyanakkor egy idős és alapbetegségekkel küzdő embernél nem lehet sokáig fenntartani a kezelést, ezért lehet azt látni, hogy a halottak átlagéletkora 60-80 év, míg gyermekek esetében a halálesetek száma "extrém ritka" - fogalmazott Szlávik János.

Az esetek többségében mostanra már nem állapítható meg, hogy hol és kitől kapták el a betegséget a fertőzöttek, ami azt jelzi, hogy a vírus a közösségi terjedés szakaszában van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Egy hónapos mélypontról fordul vissza a forint

Egy hónapos mélypontról fordul vissza a forint

Egészen a 397 környékéig gyengült a forint az euróval szemben múlt héten a gyenge európai makroadatokra, kora délelőtt pedig havi mélypontját is átvitte a váltás. Kora délután augusztus óta nem látott szinten is járt az árfolyam. Fontos makroközlések a héten is jönnek, így a devizapiacon is lehetnek komoly mozgások. A devizapiacok és a magyar gazdaság kilátásairól részletesen szó lesz a Portfolio szakmai konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×