eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Újabb kórházakban fogadnak koronavírusos betegeket - a nap hírei

Újabb 3149 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 beteg. Bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét az emberi erőforrások minisztere. A karanténszabályok megsértése miatti szankciók szigorításáról dönthet hétfőn az országgyűlés. A nap legfontosabb hírei október 25-én.

Újabb 3149 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 többségében idős, krónikus beteg. A beazonosított fertőzöttek száma 59 247-re, az elhunytaké 1425 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 41 580 fő.

Bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt újabb hat vidéki kórházat jelölt ki. Az országban jelenleg 36 kórház fogad súlyos és középsúlyos, fertőzött vagy fertőzésgyanús betegeket.

A karanténszabályok megsértése miatti szankciók szigorításáról is szavaz hétfői ülésén az országgyűlés. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az indítvány elsődleges céljának nevezte a karantén elrendelésével és végrehajtásával összefüggő adminisztráció könnyítését. Hozzátette: 50 ezerről 150 ezer forintra nő a helyszíni bírság legmagasabb összege a védelmi intézkedés megszegése esetén.

A magyar kormány 150 lélegeztetőgéppel segíti Csehországot a koronavírus-járvány elleni védekezésben.Menczer Tamás külügyi államtitkár elmondta: Prága segítséget kért az Európai Unió és a NATO tagállamaitól, amire a kabinet a lehető leggyorsabban megtette felajánlását.

Csehországban elengedhetetlennek tartja a szükségállapot meghosszabbítását a koronavírus-járvány megfékezéséért a miniszterelnök.Andrej Babiš úgy vélte: hasznos lenne, ha a következő hetekben minél többen tudnának otthonról dolgozni. A november 3-ig érvényes cseh szükségállapot meghosszabbításáról a kormány csak a képviselőház támogatásával dönthet.

Horvátország éjféltől két hétig újabb szigorításokat léptet életbe. A zágrábi válságstáb ötven fő felett betiltotta a nyilvános összejöveteleket; az esküvőkön, temetéseken legfeljebb 30-an vehetnek részt. Éjszaka tilos lesz szeszesitalt árulni.

Varsóban csaknem 300 tüntetőt vettek őrizetbe a szombati Covid-ellenes demonstráción. A koronavírus-járvány súlyosságát tagadó csoportok összecsaptak a rendfenntartókkal, és négy rendőr megsebesült. Lengyelországban szombaton szigorítottak ismét a intézkedéseket.

Zavargások voltak Rómában a kijárási tilalom miatt. Szélsőjobboldali csoportok tüntettek a belvárosban. A feketébe öltözött, arcukat eltakaró tüntetők füstbombákat dobáltak, járműveket rongáltak meg, kövekkel támadtak az utcákat a korlátozások miatt lezáró rendőrökre. Pénteken Nápolyban is összecsapásba torkollott a korlátozások ellen meghirdetett demonstráció.

Spanyolországban ismét szükségállapotot hirdetett a kormány a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséért. Az éjszakai kijárási tilalom elrendelésével is járó intézkedést a 17 tartomány közül 11 kezdeményezte.

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a kormány elhallgatja az Európai Bizottság szociális konzultációját. Ujhelyi István Facebook oldalán közvetített videoüzenetében azt mondta: Brüsszel november végéig várja az önkormányzatok, szakszervezetek, civilszervezetek és polgárok véleményét.

Bírálja az őstermelői alaptevékenységek szűkítését az LMP. Lengyel Szilvia elnökségi tag hangsúlyozta: pártja támogatja az őstermelőket és családi gazdaságokat érintő törvényjavaslat céljait, szorgalmazza, hogy továbbra is kistermelői alaptevékenységnek számítson a saját gazdaságban termesztett növények és az ott nevelt állatok feldolgozása, valamint az élelmiszer-előállítás.

Lengyelország több városában ezrek tiltakoztak az abortusztörvény szigorítása miatt. Az alkotmánybírósági a héten tiltotta be a beteg magzatok művi vetélését.

Fehéroroszország fővárosában a jelentős számú karhatalmi egység kivezénylése ellenére több mint százezren tüntettek az elnök ellen. Az ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja a vasárnapig napig adott ultimátumot Aljakszandr Lukasenkának a lemondásra, a tüntetőkkel szembeni rendőrségi erőszak leállítására és a politikai foglyok szabadon bocsátására.

Meghosszabbították az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások mostani fordulóját. Az unióból január 31-én kilépett Egyesült Királyságnak az év végéig kellene megállapodnia a közösséggel mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×